Uskoro stipendije deci medicinara poginulih u padu helikoptera

Ministarstvo zdravlja do kraja godine menja zakon zbog familija žrtava iz helikoptera. Promene zbog nepostojanja pravnog osnova da se obeštete porodice iz Novog Pazara

Obe porodice medicinskih radnika iz Novog Pazara nastradalih pre pet meseci, kada se srušio vojni helikopter i ugasilo se sedam života, biće potpuno obeštećene do kraja godine.

Kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu zdravlja, pravni osnov da se i porodicama lekara Dževada Ljajića i medicinskog tehničara Mića Veselinovića obezbedi materijalna pomoć i stipendije za školovanje dece omogućiće novi zakon o zdravstvenoj zaštiti. Deo zakona o obavezi države prema porodicama radnika stradalih u obavljanju svojih poslova biće primenljiv retroaktivno i na porodice Ljajić i Veselinović.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane je, na osnovu svojih pravilnika, već obeštetilo porodice nastradalih pilota.

Kako su nam u Minstarstvu zdravlja rekli, trenutni zakon o zdravstvenoj zaštiti ne predviđa obezbeđivanje bilo kakve materijalne i druge vrste pomoći porodicama stradalih zaposlenih u zdravstvu. I da zato u ovom trenutku nije postojala mogućnost da se trajno reši pitanje stipendiranja dece stradalih radnika.

Supruge stradalih medicinara, međutim, zameraju nadležnima što mesecima s njima niko ne kontaktira, i ne obaveštava ih o pomoći koja im je obećana.

U trenutku tragedije, prema rečima Šefke Ljajić, supruge hrabrog anesteziologa, svi su bili uz njih – prijatelji, rodbina, komšije, država… Od Ministarstva zdravlja dobili su, veli, jednokratnu pomoć. Solidnu. Stipendiju za sina, koji 1. septembra polazi u školu, niko više ne pominje.

– Očekivala sam da me i posle mesec dana od nesreće neko iz ministarstava zdravlja i odbrane pozove, makar da pitaju kako smo, borimo li se, kako su mi deca – priča Šefka Ljajić. – U početku, svi su nudili pomoć, gledali da se nađu. Ali s vremenom sve je splasnulo, a na mojim plećima teret je ogroman. I da me samo deca, koja su tu sa svojim potrebama, željama i osmesima, teraju da se borim i da ne klonem.

Dževadove kolege iz Lekarske komore, ipak, po rečima naše sagovornice, bile su najzainteresovanije. Osim novčane pomoći koju su porodici Ljajić dali, s vremena na vreme pozovu i raspitaju se kako su deca i treba li im šta.

– Ne mogu da ne pomenem da nam je uz pomoć ministra Rasima Ljajića rešen veliki problem stambenog pitanja i otplata kredita za stan u kom živim sa sinovima i svekrvom – priča Šefka. – Mlađi sin ima dve godine, stariji polazi u školu, a niko s nama još nije kontaktirao oko njegove stipendije. A opet, sve je to samo dodatak na činjenicu da moja deca odrastaju bez oca, da će ga mlađi pamtiti samo iz mojih priča, da ga stariji neprekidno pominje i stalno pita za njega, da me svaki ćošak u Pazaru seća na supruga…

Ništa bolje nije ni u domu Mića Veselinivića. Njegova supruga Violeta kaže nam da se obećanja o pomoći nisu baš skroz ispunila. I samo se nada daće je se na kraju nadležni setiti, pre svih oni iz Ministarstva zdravlja.

– Osim što sam dobila posao u upravi Opšte bolnice u Novom Pazaru, nikakvu drugu pomoć nismo dobili – kaže Violeta. – Obećali su nam stipendije za Danila i Dariju, koji ove godine polaze u sedmi, odnosno četvrti razred, a još mi se niko nije javio. Živimo u kući mog svekra i svekrve i jedva sastavljamo kraj sa krajem. Violeta se, kaže, najčešće čuje s Šefkom. Sa njom joj je najlakše da otvori dušu, jer dele istu bol i nesreću. Druge teme, veli, i nemaju.

KOLEGE POMAŽU

na inicijativu ministra Lončara upućen je poziv svim medicinskim agencijama i komorama da se odricanjem mesečne nadoknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, kao i na svaki drugi način, obezbedi jednokratna novčana pomoć – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Ona će direktno biti uplaćena porodicama Ljajić i Veselinović. Realizacija ove inicijative se ovih dana privodi kraju i očekujemo da sve uplate budu izvršene do 1. septembra.

Osim toga, kažu u ovom ministarstvu, ministar Lončar odrekao se nagrade Grada Beograda u korist ovih porodica, a preko Opšte bolnice Novi Pazar leglo je više uplata na račun porodica. Uz pomoć lokalne samouprave pružena je pomoć u rešavanju radnog odnosa na neodređeno supruga stradalih radnika, ponuđeno im da se organizuje letovanje za njihovu decu, a u toku je i akcija koju sprovodi rukovodstvo OB NP da se uz pomoć donatora obezbedi ogrev za zimu, kao i odeća, obuća i sve što nedostaje deci nastradalih radnika.

izvor: Vecernje novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO