VELIKI DAN ZA SANDzAk!!! Hafizi iz Turske stigli u Novi Pazar

Nasufović ocenjuje da je taj događaj plod saradnje i poverenja između IZS i Diyaneta, ali i rezultat dobrih odnosa Republike Srbije i Republike Turske i predsednika te dve države

U Novi Pazar danas je doputovala delegacija Uprave za verske poslove Republike Turske (Diyanet) sačinjena od šest hafiza. Oni će u Sandžaku boraviti na određeno vreme i u opštinama te regije obnašaće funkcije imama i biti profesori u Školi Kur’ana pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije (IZS), javlja Anadolu Agency (AA).

Za reisu-l-ulemu Rijaseta IZS Seada ef. Nasufović dolazak hafiza iz Republike Turske je istorijski trenutak. Nasufović ocenjuje da je taj događaj plod saradnje i poverenja između IZS i Diyaneta, ali i rezultat dobrih odnosa Republike Srbije i Republike Turske i predsednika dve države.

“Naša Islamska zajednica danas ovaj dan obeležava kao istorijski, jer ovo je svojevrsno diplomiranje naše zrelosti, uspeha, rada i truda, koji su velike svetske islamske zajednice prepoznale kao važne i bitne. Mi kao tradicioanlna verska zajednica muslimana danas uživamo u plodovima svog dobrog i iskrenog rada, u interesu svih muslimana Republike Srbije. Na tom putu, ovo je samo jedan od niza dogovorenih projekata s Diyanetom Republike Turske, nije u pitanju samo dolazak hafiza koji će ovde najverovatnije boraviti do pet godina. Nadamo se da ćemo takvih stručnih lica imati još”, izjavio je reis-ul-ulema Rijaseta IZS, Sead ef. Nasufović.

Muftija sandžački Senad ef. Halitović kazao je kako je za Mešihat Sandžaka ovaj dan bio važan jer je godišnjica bitke na Galipolju, a od danas i zbog velikog događaja za vernike u Sandžaku, dolaska hafiza iz Turske. 

“Hafizi će biti raspoređeni u svim gradovima Sandžaka u džamijama, na usluzi svim vernicima. Oni će vernike podučavati Kur’anu i predvodiće namaze u džamijama. Ovo je samo jedan korak u nizu dobre saradnje Diyaneta i Rijaseta. Nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju velikim projektima, kao što je ovaj današnji”, rekao je muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Jedan od hafiza Muhamed Emin Tok kazao je kako se oseća kao da je među svojom braćom, a da na narod Sandžaka iz Turske gledaju upravo kao na svoju braću.

“Želim da zahvalim reisu Seadu ef. Nasufoviću i muftiji sandžačkom Senadu ef. Halitoviću, zato što su nas pozvali, primili i dočekali ovde. Kada smo polazili za Sandžak svi su nam rekli da idemo u mesto koje je deo nas. Postoji mišljenje u Turskoj da su ljudi iz Sandžaka naša braća, da su deo nas, da su poput nas, prema tome isto kao da smo došli u mesto koje nije strano, već kao da smo došli u neki svoj kraj. Svi ostali koji su došli su takvog mišljenja i stava. Mi nismo došli ovde zato što ovde nema alima i velikih ličnosti, već smo došli da budemo poput jedne cigle u mostu koji veže Republiku Tursku i Srbiju. Mi ćemo ovde izvršavati svoje emanete kao što bismo u svojoj zemlji. Mi verujemo da je Sandžak poput naše Turske, ne osećamo se strano i zahvalan sam u mime svih na tome”, rekao je hafiz Muhamed Emin Tok.

Predviđenim planom hafizi iz Turske imaće značajne aktivnosti u Sandžaku, posebno tokom mjeseca ramazana.

Izvor: Anadol agency

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO