Vlada Srbije će, ipak, podržati Vuka Jeremića

370

Vlada Srbije će podržati kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN, prenose beogradski mediji. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne bi isključio mogućnost da Vlada podrži kandidaturu Jeremića.

Ova odluka će, kako pišu Večernje novosti, biti doneta na današnjoj sednici Vlade zakazanoj za 14 časova.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi u Mostaru, gde je na pitanje novinara da li će Vlada Srbije podržati kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN odgovorio da je to moguće.

“Moguće je, ne bih isključio tu mogućnost”, rekao je Vučić posle zajedničke konferencije sa Bakirom Izetbegovićem.

Kako piše beodradska štampa, ova odluka na određen način predstavlja iznenađenje s obzirom da se nekoliko visokih funkcionera Srbije do sada izjasnilo da Jeremić ne može da računa na podršku Srbije u nameri da dođe na čelo UN.

Ostali kandidati su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German, prenosi STA.

Kandidovani su i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, Srđan Kerim, nekadašnji šef makedonske diplomatije, Antonio Gutereš, bivši premijer Portugalije, Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda.

U Ujedinjenim nacijama danas počinje neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koja će po prvi put u istoriji biti javan.

izvor: N1