Vučić i Mustafa u Briselu, očekuje se dogovor o ZSO

U Briselu se održava nova runda dijaloga na nivou premijera, uz posredovanje EU, a jedna od glavnih tema razgovora biće formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kako je najavila kancelarija Evropske službe za spoljne poslove, dve strane predvođene premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom, na sastanku će nastojati da finalizuju sporazume o ZSO, kao i energetici, Telekomu, a razgovaraće se i o slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U Beogradu kažu da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića.

Nova runda dijaloga trebalo bi da donese odgovor na pitanje hoće li se dve strane složiti da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja po čemu su pozicije i dalje prilično udaljenje.

Šef diplomatije Kosova Hašim Tači izjavio je ranije da Priština neće prihvatiti da ZSO ima izvršna ovlašćenja, na šta je premijer Vučić odgovorio da Tači ni ne zna šta su izvršna ovlašćenja, istovremeno poručivši da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država.

Prištinska televizija Klan Kosova, poznata po dobrim vezama s kosovskim vlastima, međutim tvrdi da su se delegacije Beograda i Prištine u Briselu već dogovorile o većini pitanja o ZSO. Prema Klanu Kosova, prevziđena je većina spornih pitanja u vezi s tim problemom.

Kako se navodi, nije prihvaćen zahtev srpske strane da se za izbor članova ZSO održe posebni izbori. Kosovska strana je zatražila da ZSO ima delegate iz opština i da ne bude posebnih izbora.

Srpska strana je takođe zatražila da se imovina Kosova tretira kao “imovina pod jurisdikcijom Kosova”, a ne imovina Kosova. Međutim, prema ovoj televiziji, obe strane su se dogovorile da se imovina ipak prizna i tretira kao imovina Kosova.

Izvori iz srpske delegacije rekli su, s druge strane, agenciji Beta da o tim temama u ponedeljak nije bilo razgovora u Briselu. “To liči na već viđene spinove kosovskih vlasti namenjene lokalnoj javnosti i pripremu za današnje najavljeno parafiranje dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koje se bez opravdanog razloga ne očekuje sa dobrodošlicom na Kosovu”, rekao je Betin izvor.

Prema rečima sagovornika Bete, nije retka situacija da u Prištini izmišljaju stvari o kojima se nije razgovaralo da bi u očima domaće javnosti ispalo da su dobili nešto više od onog što je dogovoreno.

Pojedini kosovski mediji javili su ranije, pozivajući se na izjavu kosovskog premijera, da će pored sporazuma o ZSO, danas biti potpisana još tri sporazuma.

U svakom slučaju – brzina otvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, kao i potpisivanje SSP-a i vizna liberalizacija kojoj se nadaju kosovski Albanci zavisiće direktno od uspešnosti pregovora u Briselu 25. avgusta.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO