Vučić u Sarajevu: Očekujemo dogovor trase autoputa

Nakon sastanka zvaničnih delegacija BiH i Srbije u zgradi Predsjedništva BiH održana je konferencija za medije. Brojnim novinarskim ekipama iz BiH i regiona obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka zvaničnih delegacija BiH i Srbije u zgradi Predsjedništva BiH održana je konferencija za medije.

Brojnim novinarskim ekipama iz BiH i regiona obratili su se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čović je izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Srbije došao u službenu posjetu BiH te je rekao da su razgovori koje su obavili veoma konstruktivni, a nada se da će dvodnevna posjeta Aleksandra Vučića biti nastavljena ovom dinamikom.

– Razgovarat ćemo i o temama koje opterećuju BiH, i poslati poruku da možemo raditi zajednički, zajednički se podržavati u institucijama koje znače za međunarodne odnose BiH i Srbije. Razgovarali smo o problemima kada je u pitanju granica BiH sa Srbijom. To je za njih bitno, jer smo riješili odnose sa Crnom Gorom – kazao je Čović.

On je rekao da se nada da će poruke sa današnjeg sastanka primjeniti i izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se konačno poslala poruka da se okrećemo budućnosti, i da budemo što manje okrenuti prošlosti. Kako je rekao, bilo je razgovora i o povezivanju Beograda i Sarajeva autocestom, pričali su i o energetskom sektoru, što je uvijek bitna tema.

– Vjerujem da je ovo početak novog odnosa u suradnji Predsjedništva BiH i Srbije. Vjerujem da ćemo sa Srbijom kao zemljom trgovinskim partnerom napraviti novu poruku, jer Srbija je najvažniji partner BiH u tom segmentu i želimo to dovesti na veću razinu – kazao je Čović.

Naglasio je da Srbija želi realizirati određene zajedničke projekte, poput renoviranja pravoslavne crkve u Mostaru.

On je najavio posjetu sva tri člana Predsjedništva Beogradu.

Vučić je u obraćanju novinarima rekao da BiH u Srbiji ima pravog i istinskog prijatelja.

– Ono što je za mene najvažnije da kažem ovdje u Sarajevu, iako znam da mnogi neće da povjeruju i da se neki od onih koji su glasali za mene neće obradovati, došao sam u Sarajevo kao predstavnik Srbije da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i istinskog prijatelja – kazao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali o uklanjanju svih mogućih barijera, da će podržavati jedni druge u svijetu, da očekuju dogovor trase autoputa, o trgovinskim odnosima, političkim vezama..

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO