Vulin: Iskoristite pravo, 13.000 ljudi može da poveže staž

Ministar za rad Aleksandar Vulin pozvao je građane, kojih je oko 13.000, da do kraja godine iskoriste pravo, koje im je omogućeo zaključkom Vlade Srbije i povežu radni staž.

“To pokazuje da je vlada socijalno odgovorna i da vodimo računa i o onima koji su već otišli u penziju, bivšim zaposlenima i oni koji tek treba da odu, jer nisu oni krivi što im nisu uplaćivani doprinosi. Važno je i da im pošaljemo poruku da iskoriste zaključak vlade i to pravo do kraja godine”, rekao je Vulin nakon obraćanja na skupu “Praznine u stažu zbog neplaćanja doprinosa za PIO i povezivanje staža prema zaključcima Vlade”.

Vulin je u Privrednoj komori Srbije novinarima rekao da svi koji imaju pravo na to ne treba da čekaju i da je sada prilika i vreme da to učine.

“Država kad završi proces privatizacije za ovih 536 preduzeća više neće biti u obavezi da povezuje staž ili obezbeđuje socijalni program i iskoristite ovu priliku sada”, poručio je ministar ističući da za rešenje ovog pitanja treba da se obrate PIO fondu.

Dešavalo se da, kazao je ministar, u prethodnom periodu radnici nisu bili dobro obavešteni o tome ili da su rukovodstva preduzeća propuštala da se obrate državi na vreme za socijalni program za koji je namenjen novac.

Vulin je naveo podatak da je od 7. decembra kada je doneta uredba o zabrani novog zapošljavanja u javnom sektoru broj zaposlenih u tom sektoru smanjen za 4,6 odsto, a da je u realnom sektoru taj broj porastao za više od pet odsto, tačnije za 56.000 ljudi.

Kako je kazao, zato je PIO fond za dotacije za penzije iz budžeta povukao 9,9 milijardi dinara manje.

“Taj rezultat ostvaren je zato što je povećana uplata doprinosa, postoji 56.000 novih imena i na svako ime koje je prestalo da radi u javnom, pojavilo se dvoje u privatnom sektoru”, rekao je Vulin.

“PIO nije pred kolapsom, beleži bolje rezultate”

Upitan šta se može očekivati i da li je PIO fond pred kolaposom kako se govori, on je odgovorio da PIO fond nikako nije pred kolapsom i da naprotiv, čak beleži sve bolje rezultate.

Vulin je kao primer između ostalog naveo da će Fond PIO svojim sredstvima isplatiti nadoknade pogrebnih troškova svima koji su bili oštećeni nekim ranijim pogrešnim odlukama.

To važi i za vojne penzionere, rekao je Vulin.

“Povećava se finansijska disciplina i nije PIO fond pred kolapsom, za penzije će biti, one će biti redovne, stizaće u dinar onako kao do sada, i u dan i mi nemamo nikavnih dugova i kašnjenja. Od privrede će zavisiti kako će funkcionisati penzioni sistem, a radićemo na tome da on bude što efikasniji”, kazao je Vulin.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović rekla je da svi zaposleni koji su radili u tim preduzećima i otišli u penziju, a sami sebi isplaćivali staž takođe su obuhvaćeni zaključkom Vlade o povezivanju staža ali pod uslovom nisu uputili tužbe ili preko suda tražili svoja potraživanja iz radnog odnosa.

Njima će, kako je kazala, ta sredstva biti refundirana.

Kako je kazala, Fond sada nema precizan podatak koliko je takvih, ali će se to znati za oko desetak dana.

Kalinović je kazala da sredstva postoje i poručila “da se ni slučajno ne može govoriti da fondu preti kolaps ili bankrot”.

“Fondu čak ne preti ni nemogućnost da redovno isplaćuje sve svoje prinadležnosti od penzija do ostalih naknada”, rekla je.

Upitana kojim sredstvima će biti omogućeno povezivanje staža ona je kazala da su to isključivo sredstva PIO fonda koja su omogućena delom iz prihoda, delom iz dotacija i u okviru su finansijskog plana namenjenog za ovu godinu.

“Nijedan dinar dodatnih sredstva se ne uzima, čak i nadoknade za pogrebne troškove biće omogućena iz sredstva fonda PIO jer činjenica da smo povukli manje do 10 milijardi iz budžeta ukazuje da fond ima kapacitete da sve naknade isplati iz svojih prihoda”, rekla je Kalinovićeva.

Ona je objasnila da je taj rezultat ostvaren zahvaljujući većem broju prijavljenih na osiguranje proteklih meseci, boljoj finansijskoj disciplini i većem broju novozaposlenih u privatnom sektoru, odnosno smanjenjem sive zone i prijavljivanjem radnika.

“Broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za 4,6 odsto”

Vulin je izjavio da podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pokazuju da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za 4,6 odsto, od kako je počela da važi vladina uredba o zabrani zapošljavanja krajem 2013. godine.

Vulin je istakao i da je u tom periodu broj zaposlenih prema podacima PIO fonda u realnom sektoru porastao za 5,6 odsto.

“To je 56.000 imena i prezimena koji revnosno plaćaju doprinose”, rekao je Vulin i dodao da je zbog tog povećanja i redovnog plaćanja poreza i doprinosa, PIO fond povukao 9,9 milijardi dinara manje iz republičkog budžeta.

On je negirao da je PIO fond u kolapsu, naglasivši da će penzije biti redovne i da ima sredstva za njihovu isplatu.

“Ni slučajno ne može da se tvrdi da PIO fondu preti kolaps i nemogućnost da isplati sredstva iz penzinog fonda”, istakao je Vulin.

Direktorka PIO fonda Dragana Kalinović rekla je da u Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO