Za koga se igra fudbal u Srbiji?

Tužne slike sa superligaških terena proteklog vikenda. Tek nešto više od 7.000 gledalaca UKUPNO!

Crvena zvezda – Voždovac, gledalaca 4.152.

Spartak – Partizan, gledalaca oko 2.000.

Na ostalih pet utakmica 19. kola (meč Novi Pazar – Jagodina je zbog snega odložen za 9. decembar), tek po koja stotina gledalaca (prema zvaničnim podacima sa sajta Superlige).

Radnički Niš – Metalac, gledalaca 600.

Vojvodina – Mladost Lučani, gledalaca 500.

Rad – Javor, gledalaca 200.

OFK Beograd – Čukarički, gledalaca 100.

Borac – Radnik, gledalaca 0 (Borac je bio kažnjen igranjem pred praznim tribinama zbog rasističkih ispada svojih navijača, koji su vređali napadača Voždovca Obiora Oditu).

Ukupno: 7.552.

Ovo su tužni podaci o gledanosti superligaških utakmica u Srbiji. Čak su i navijači Crvene zvezde, koji su prethodnih sezona uvek bili najbrojniji, podbacili u meču protiv Voždovca.

Navijači Zvezde, oni koji su bili na severnoj tribini stadiona “Rajko Mitić”, istakli su tokom utakmice transparente, zapravo pitanja upravi kluba zašto je dozvolila da utakmica bude odigrana od 13 časova, smatrajući da su time oštećeni navijači iz unutrašnjosti i oni koji su tada na poslu.

Partizan već konstantno nema podršku sa tribina svog stadiona. Protiv Novog Pazara utakmicu je uživo pratilo jedva do 1.000 ljudi. Paradoksalno zvuči podatak da je navijača Partizana više bilo u Alkmaru, nego što ih ima u Beogradu. Kod dela navijača Partizana prisutno je i nezadovoljstvo radom uprave, ali i igrama tima (i neuspesima) u domaćem prvenstvu. Grobari su nekada važili za najodanije navijače, ali to se, u odnosu na neka druga vremena, sada bitno promenilo i preokrenulo.

Šta tek reći o Vojvodini? Samo 500 gledalaca na stadionu “Karađorđe” u subotu protiv lučanske Mladosti! Protiv Radnika iz Surdulice bilo je ih 600, protiv niškog Radničkog 1.000, protiv OFK Beohrada i Rada (po mnogo lepšem vremenu) po 1.500…

Zašto ima toliko malo publike na superligaškim stadionima? Uzroka je više: hladno vreme, termini utakmica (13 časova), uvek prisutan finansijski momenat.

Ali, i ranijih godina je bilo i hladnog vremena, isto se igralo u 13 časova, ni finansijsko stanje nije bilo mnogo bolje. Da li je u pitanju kvalitet fudbala? O tome bi se moglo diskutovati, ali daleko od toga da nema šta da se vidi na superligaškim terenima.

Na primer, po užasnom terenu u Čačku, viđeno je čak šest golova i lepih poteza u meču Borac – Radnik.

Ima još fudbalera u Srbiji koji znaju da igraju fudbal, koji umeju da razgale publiku dobrim potezom, da naprave fudbalski “vic”… Odliv fudbalera je nešto sa čim moramo da se pomirimo i teško da će se nešto promeniti u narednim godinama, ali i pored toga uvek ima talenata.

izvor: Mondo

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO