Žalbeni postupak: Zijad Turković sutra ponovo pred Sudskim vijećem

Sarajevo – Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra će početi sjednica na kojoj će se razmatrati žalbe koje su uložili Tužilaštvo BiH i odbrana na prvostepenu presudu koja je u Sudu BiH izrečena Zijadu Turkoviću i članovima njegove zločinačke organizacije. 


Povrede postupka

Osim sutra, sjednica Apelacionog vijeća bit će održana i u četvrtak i petak kada će Tužilaštvo i odbrana optuženih imati priliku usmeno obrazložiti svoje žalbe, a odluka po žalbama bit će donesena nakon toga.

Tužioci Diana Kajmaković i Oleg Čavka, kako saznajemo, u žalbi koju su uložili žalili su se na bitne povrede postupka, a tokom usmenog izlaganja tražit će maksimalne kazne za Turkovića i njegove saučesnike.

Inače, pismeni otpravak prvostepene presude koji su sačinile sudije Izo Tankić, Nenad Šeleda i Biljana Ćuković bio je poprilično detaljan te sadrži blizu 400 stranica kucanog teksta.

Tužioci Čavka i Kajmaković: Usmeno će obrazložiti žalbu

Podsjećamo, prema optužnici, Turkovićeva zločinačka organizacija teretila se za više monstruoznih likvidacija, pokušaj ubistava, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku Kargo centra na Sarajevskom aerodromu te otimanje dionica Fabrike čarapa “Ključ”.

Zločini koje je počinila Turkovićeva grupa su nezapamćeni na ovim prostorima. Ova zločinačka organizacija svirepo je likvidirala Mithata Mekića Mikija i njegovu trudnu suprugu Lusiju Salas-Kortez u kući u kojoj su stanovali u Binježevu.

U kući na Bistriku namamili su i ubili Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Tijela žrtava su transportirali na tajne lokacije, gdje su ih ukopali u plitkim grobnicama. Za ova zvjerstva istražitelji su saznali kada su progovorili svjedoci Isljam Kalender, njegov šura Emir Zeković te Sead Dumanjić.

Obrazloženje presude

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Izo Tankić u obrazloženju presude naveo je niz radnji koje ukazuju na preprodaju droge, lokacije, stanove koje su koristili na raznim adresama te plan i realizaciju pljačke Kargo centra, ali i sistemsko planiranje pet ubistava za koje se terete.

Tokom suđenja brojni članovi zločinačke organizacije priznali su krivična djela koja su im stavljana na teret te su se nagodili s Tužilaštvom i izvukli blaže kazne.

Odmah nakon izricanja presude Tužilaštvo BiH najavilo je da će se žaliti na presudu, a naročito su bili nezadovoljni oslobađajućim dijelom presude.

Odbrana optuženih također je uložila žalbe.

100 godina zatvora 

Nakon iscrpljujućeg i mučnog suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, koje je trajalo više od dvije godine, predsjednik postupajućeg Sudskog vijeća Izo Tankić izrekao je u novembru prošle godine jedinstvenu kaznu Zijadu Turkoviću u trajanju od 40 godina zatvora.

Istu kaznu dobio je i Milenko Lakić Laki. Muamer Zahitović osuđen je na tri, Saša Stjepanović na 12 i Fadil Aljović na pet godina.

Turkovićeva zločinačka organizacija dobila je ukupno 100 godina zatvora. Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO