Zarazna bolest se širi u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”

Roditelji učenika Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru ogorčeni su jer ih niko nije obevestio da su dva učenika zaražena žuticom.

– Sin mi je u rekao da su im u školi savetovali da ne idu u toalete ukoliko baš ne moraju jer neki učenici imaju žuticu. Pričala sam sa nastavnicom koja mi je to potvrdila. Šokirana sam kako nas niko iz škole nije obavestio da se hepatitis A pojavio. Virus se lako širi i trebalo bi prekontrolisati sve učenike – priča majka čiji je sin učenik Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru.
Đacima ove novopazarske škole u koju ide oko 1.000 dece, bilo je čudno kada su im učiteljice i nastavnici rekli da pre odlaska u toalet zatraže sapun i da obavezno operu ruke.
U školi nismo uspeli da dođemo do direktora i saznamo zbog čega roditelji nisu obavešteni, ali smo saznali da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje danas obilazili školu.
Od učenika iz škole smo saznali da je danas ekipa iz dispanzera vršila vakcinaciju dece. Vakcinisani su učenici šestog razreda ove škole.
U sanitarnoj inspekciji kažu da je za ovakve slučajeve nadležan Gradski zavod za javno zdravlje, a da inspekcija reaguje po njihovaoj prijavi.
Zarazna žutica!
Žutica je narodni izraz za grupu bolesti koje imaju jednu zajedničku karakteristiku – žutu prebojenost kože. Radi se o raznorodnim oboljenjima, ali je većina uzrokovana virusima koji vole da se “uvale” u jetru i naprave zapaljenje. Ta grupa bolesti se naziva hepatitis
Kako izgleda dete koje oboli?
Srećom, većina dece ima blažu formu bolesti. Što je dete mlađe (ovo ne važi za bebe kod kojih je bolest potencijalno veoma opasna) veća je šansa da bolest prođe neopaženo! Bolest počinje takozvanim nespecifičnim smetnjama: zamor, bolovi u mišićima i zglobovima, sledi mučnina i loš apetit, a većina dece dobije povišenu (obično ne previsoku) temperaturu. Proliv se kod dece često javlja. Žutica se ne mora videti, naročito kod mlađe dece, ali pažljivi roditelji mogu primetiti tamnu boju mokraće. Ako dete “požuti” obično su beonjače te koje prvo “dobiju” žutu prebojenost.Sve traje od par nedelja do mesec dana, veoma retko duže, a velika većina dece se lepo oporavi.
Kako se prenosi?
Ovo je tipična “prljava” (fekalna) zaraza koja se najčešeće prenosi direktnim kontaktom pa su prljave ruke glavni krivac! Nehigijenska (bunarska) voda je sve ređe odgovorna, ali se nažalost to i dalje sreće na ovim prostorima! Zato su kritična epidemiološka mesta ona gde se okuplja i jede veliki broj dece i ljudi, ali i nehigijenski toaleti pretstavljaju veliku opasnost, naročito u školama.

Izvor: Redakcija Glas Pazara

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO