Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora

Danas je Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH Zijadu Turkoviću i drugima izreklo konačnu presudu u ovome predmetu. Tako je Turković osuđen na 40 godina zatvora, a Milenko Lakić na 35 godina.

Prema navodima iz optužnice, Turkovićev klan tereti se za brutalne likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne suprugeLusije Salas-Kortez, te ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, kao i za pljačku Sarajevskog aerodroma, odakle je ukradeno 2,5 miliona KM. 

Također, terete se za više pokušaja likvidacija, otimanje dionica Fabrike čarapa “Ključ”, te međunarodnu trgovinu kokainom i heroinom. 

Optuženi u ovom predmetu kažnjeni sa ukupno 95 godina zatvora, dok je Mensur Aličević oslobođen optužbe za pokušaj ubistva. 

Podsjećamo, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je dana, 1. augusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila 2014. godine u predmetu Zijad Turković i drugi, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene: Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. 

Izvor: Radiosarajevo.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO