Zukorlic prekršio Ustav IZ i više nije muftija!

U Novom Pazaru se 7. marta na dan velikih poplava i vanrednog stanja odigrao nezabeležen slučaj u istoriji Islamske zajednice. Takav slučaj nije zabeležen u svetu. Nikada nije jedan muftija zamrzao svoju funkciju da bi se našao na izbornoj listi jedne stranke, političke partije. To je učinio Muamer Zukorlić postajući jedinstven primer kršenja Ustava IZ. On je prekršio Ustav kako bi pomogao svojoj BDZS, jednoj stranci među nekoliko bošnjačkih stranaka u Sandžaku i Srbiji.

 Da li se na ovakav način Zukorlić odrekao titule muftije? Da li je kršeći Ustav IZ doprineo da ova važna institucija izgubi svaki smisao i legitimitet? Da li je Zukorlić svrstavajući se na jednu stranu sam sebe izbrisao iz glava ostalih Bošnjaka kojih je većina? Odnosno, da li je on sam odbacio one Bošnjake koji ne misle kako on želi, niti podržavaju njegov put i politiku?

Da, on se odrekao titule, on više nije muftija, jer po Ustavu IZ ne postoji kategorija “zamrzavanja” funkcije muftije.

Da, on je doprineo da IZ izgubi autoritet u očima vernika, da titula muftije toliko devalvira da je svako može poneti, samo ako odluči da oženi tri žene, bavi se politikom, nezakonito stiče bogatsvo, i krši norme zdravo-razmskog ponašanja i življenja.

Da, on je, stavljajući se u funkciju jedne političke opcije sebi samome uskratio podršku većine koja ne želi pratiti njegov put, razmišljanje i politiku koju nudi. On je ovim činom poručio većini, ja nisam bio vaš muftija, nisam sada, niti ću ikada biti.

Da, on više nije muftija. Titula muftije se ne može zamrznuti. Ne postoji Ustavna kategorija u IZ koja dozvoljava ovakvo poigravanje i ismijavanje sa titulom muftije.

Dakle, onaj koji se jednom našao u trci za predsednika Srbije, sada je još jasnije otišao korak dalje i kandidovao se da bude odbornik, narodni poslanik, i zbog toga skinuo versku odoru, više nije muftija, i ne zastupa sandžačke Bošnjake, pa ni onaj dio koji se zove IZ u Srbiji. 

Zamrznuti muftija, to još nikad niko niti je vidio niti je čuo, i da ne bi kontroverznog Zukorlića, verovatno nikada ne bi ni videli ni čuli.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO