Policija ovo ne sme da radi kada vas zaustavi

Rutinska kontrola vozila pojačana je poslednjih meseci, a građani se neretko žale da ih zaustavljaju neljubazni pripadnici policije.

mesto kulturnog obraćanja, policajci kroz zube procede “daj dokumenta”, što pojedine građane šokira, ali i naljuti.

– Ni dobar dan, niti dobro veče, samo drsko “daj dokumenta”, kao da sam kriminalac – požalio nam se M. N. iz Beograda, koji tvrdi da je zaustavljen prilikom rutinske kontrole, a ne zbog toga što je napravio prekršaj.

– Zaustavio me je nasred trake, a kada sam produžio malo napred da ne bih ometao ostale vozače, počeo je da mi udara po krovu – kaže M. N. dodajući da je policajac posle počeo da viče na njega i tražio da izađe iz vozila.

– Tražio je da vidi sve, od prve pomoći do rezervnih sijalica. Kada je video da sve imam dodatno se razljutio, ali nije mogao ništa, osim da me pusti – dodaje M. N.

Da ovo nije usamljen slučaj potvrdila nam je i D. A. koja je umalo dobila alkometrom po nosu.

– Zaustavio je nas nekoliko. Dok je kontrolisao vozače ispred mene spremila sam dokumenta i uz dobro veče mu ih predala kada je prišao prozoru. Na dobro veče mi nije odgovorio već me je odmah pitao da li sam pila nešto. Na odgovor da nisam, gurnuo je aparat kroz prozor i besno naredio “duvaj”. Da se nisam pomakla udario bi me po licu – kaže D. A. koja se ipak usudila da se upusti u raspravu sa policajcem i tražila je da joj objasni šta treba da uradi jer nikad pre toga nije radila alko-test.

– Umesto da mi objasni, procedio je kroz zube „šta se foliraš“. Ostala sam u šoku! Nisam mogla da oćutim. Pitala sam ga zašto je nervozan, a onda se izdrao na mene i rekao mi da duvam u aparat. Kada je video da ništa nisam pila bacio mi je dokumenta kroz prozor u krilo, okrenuo se i otišao – priča nam vidno iznervirana sagovornica koja je iz straha odustala da policajcu traži službenu legitimaciju na uvid.
– Samo mi je falilo da me privede tvrdeći da sam drska – kaže D. A.

Pretres vozila i građanina

Pregled građanina mora vršiti lice istog pola, osim kada je neophodan hitan pregled lica radi oduzimanja oružja ili predmeta podobnih za napad i samopovređivanje. Prilikom pregleda policajci mogu koristiti tehnička sredstva i službenog psa, a imaju ovlašćenje i da vam prinudno otvore vozilo ili neki predmet koji su zatekli kod vas. Ukoliko pronađu nešto što može služiti kao dokaz u krivičnom ili prekršajnom postupku imaju prava da vas privedu do nabavljanja naloga za pretres, a najduže šest časova.

Pitali smo MUP koje su obaveze policajaca, a koje građana u slučaju rutinske kontole. Umesto konkretnih odgovora dobili smo na uvid članove Pravilnika o vršenju kontrole.

U pravilniku piše da je pripadnik policije dužan da se građaninu obraća pristojnim i razumljivim tonom, kao i da mu objasni razloge zbog čega je zaustavljen. Ukoliko vrši dodatne kontrole, poput alko testa i droga testa, dužan je da uputi građanina u proceduru.

Navodi se i da građanin ne sme napustiti vozilo ukoliko mu se drukčije ne naredi, kao i da tom prilikom policajac može da izvrši pretres i vozila i građanina kao i predmeta koje zatekne u vozilu ili kod lica.

Ukoliko ste vi bahati prema policajcu, može da vas opomene ali i da vas privede. Ukoliko, pak, vi niste zadovoljni njegovim ophođenjem prema vama, možete podneti pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova na rad pripadnika policije u roku od 30 dana.

Ističe se i da je pripadnik policije dužan da se legitimiše građaninu, a za odgovor na pitanje šta građanin može da uradi ukoliko pripadnik policije odbije da pokaže službenu legitimaciju ostali smo uskraćeni.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO