Ovo je najbrži kompjuter na svetu

42

Istraživanja pokazuju da se Tianhe-2, kineski superkompjuter, ubedljivo izdvojio u odnosu na konkurenciju u kojoj se našlo još 499 računara ovog tipa.

Ovaj 290 miliona evra vredan megasistem može paralelno da obavlja nekoliko operacija

Prema najnovijoj rang-listi, kineski računar Tianhe-2 skoro je dva puta brži od svog američkog rivala. Istraživanje je sprovedeno na 500 superkompjutera ove vrste, među kojima Tianhe-2 dominira.

Kineski Nacionalni univerzitet za odbrambenu tehnologiju ističe da je ovaj računar razvijen za primenu vladinih bezbednosnih aplikacija, raznih simulacija i analiza.

Upakovan je sa 16.000 računarskih čvorova i ima 3.120.000 jezgara. Ukupna memorija njegovog ko-procesora je 1.375 terabajta, a njegov procesor je na testiranju pokazao brzinu od 33,86 petaflopsa, odnosno 1.000 triliona kalkulacija.

Ovaj 290 miliona evra vredan mega sistem može paralelno da obavlja nekoliko operacija i njegova delatnost je multifunkcionalna. Može da upravlja semaforima, da predviđa zemljotrese, da se koristi u farmaceutskoj industriji ili da proizvodi specijalne filmske efekte.

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO