7. turskih šamara koje je Amerika doživjela u posljednje dvije godine

Turska je nakon 50-tih godina prošloga vijeka krenula da se zbližava sa Zapadnim državama. Amerika da bi zadržala pod svojom kontrolom ovu stratešku regiju uvukla je Tursku u NATO savez.

Tada je u Tursku stigla određena vojna pomoć, glavni cilj je bio spriječiti Tursku da uđe pod sovjetski uticaj. Ali Amerika je željela držati Tursku na svom lancu, nije mogla dozvoliti da Turska nezavisno odlučuje o bilo čemu.

Kada god je Turska pokušala napraviti određene korake nezavisno o američkoj volji, Amerika je pokretala svoje kadrove unutar turske vojske i izvodila vojne udare skidajući vlast i predsjednika koji nisu služili Americi.

Temelji nezavisnosti Turske udareni su još od kiparske krize, Amerika je prvi pokušaj Turske da zauzme Kipar uspjela da zaustavi kroz razne prijetnje i ucjene.

Tek nakon 10 godina turska vojska je ušla na Kipar pod svim mogućim vrstama embarga.

Na američki embargo turski odgovor je bio zatvaranje američkih i NATO vojnih baza u Turskoj ali i tada se ponovo dogodio državni udar…

Kasnije nakon postavljanja nove marionetske američke vlast u Turskoj, NATO baze su ponovo otvorene.

Jedan od tadašnjih ljudi iz CIA javno su priznali riječima: “Naši momci su izveli ovaj vojni udar”

Turska je posljednjih godina uveliko otpočela sa nezavisnom politikom i zbog toga gotovo da nije ostala nijedna nesreća kojom Turska nije pogođena, ali Turska se uspješno odbranila.

Pokušaj vojnog udara 15.Jula

Pokušaj vojnog udara u Turskoj suzbijen je u 20 sati, dok je Amerika priznala kako stoji iza vojnih udara u Turskoj u prošlosti, povjerovati kako iza posljednjeg 15.Jula ne stoji Amerika je glupost ili naivnost.

Da li ste znali da su u noći pokušaja vojnog udara u Turskoj terorističke organizacije DAEŠ i YPG/PYD bile spremne sa juga ući na teritoriji Turske.

U noći 15.Jula teroristička organizacija PYD ušla je i u Menbič.

Ali Turska je u 20 sati uz podršku naroda suzbila ovaj pokušaj državnog udara i udarila težak šamar Americi.

2. Vojna operacija “Štit Eufrata”

Turska se odbranila od jednog vojnog udara ali udari nisu ni blizu gotovi.

U jesen 2016. godine Turska je ušla u Siriju, meta je bio teroristički koridor koji je skoro bio uspostavljen na jugu Turske.

Turska je ovaj koridor vidjela kao ugrožavanje nacionalne sigurnosti, tada je Turska očistila Džerablus i El-Bab od terorista DAEŠ-a.

Turska operacija došla je tačno par dana prije američkih planova da teroriste PYD uvedu u Džerablus na granicu sa Turskom.

Turska je ovom operacijom pokvarila američke planove stare najmanje 30. godina i to nevjerovatnom diplomatskom strategijom.

Amerika je tada u svijetu ostala “paralizovana”, nije davala nikakve izjave u pogledu turske vojne operacije.

Turska je to provela na način da je pod izgovorom “borbe protiv DAEŠ-a” izmijenila američke teritorijalne planove i kartu Sirije.

U prevodu identično kako Amerika pod izgovorom borbe protiv terorizma vrši operacije širom svijeta tako je i Turska napravila, niko se nije mogao buniti zato što Turska čisti teroriste…

3. Barzanijev referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana

Mesud Barzani je predsjednik regije Iračkog Kurdistana na sjeveru Iraka.

Amerika koja pokušava podijeliti Siriju na male državice, slično nešto već je napravila u Iraku. Ovakav jedan plan je napravljen sa ciljem da se sačuva sigurnost Izraela.

Kurdska uprava na sjeveru Iraka na čelu sa Barzanijem bila je krenula ovim putem, Amerika je indirektno podržala ovaj referendum.

Ali podjela Iraka bila je veliki problem za Tursku, Turska tada pravi novi front sa Irakom, Iranom i Sirijom i svi čvrsto staju na stranu protiv referenduma i nezavisnosti iračkog kurdistana.

Barzani tada koji je shvatio prijetnju okružen na sve četri strane biva primoran da se povuče, referandum o nezavisnost je otkazan!

Iako je Amerika podržala ovaj referendum on je poništen, najvećom zaslugom Turske. To je bio još jedan gol Americi!

4. Pitanje statusa Kudsa (Jerusalema)

Kuds nije samo palestinski, to je grad od velike važnosti za sve muslimane u svijetu. Sveti grad od sve tri religije Izrael je želio proglasiti svojim glavnim gradom.

Američki predsjednik Trump tada je napravio korak ka priznanju Jerusalema kao izraelskog glavnog grada, američka ambasada biće premještena iz Tel Aviva u Kuds.

Gdje se nalazi ambasador neke države, taj grad broji se kao glavni grad države, ali Turska je na ovaj američki korak pokazala snažnu reakciju.

Turska koja je tada predsjedavala Islamskom organizacijom za saradnju OIC sve članice je okupila u Istanbulu.

Od velikog broja država proglašeno je kako niko neće slijediti Trumpovu odluku i kako je Jerusalem glavni grad Palestine.

Turska se nije zaustavila smo na ovome, problem Kudsa iznijet je pred Ujedinjene narode. Turskom diplomatskim poduhvatom Amerika je ponovo poražena, iako je ucijenjivala i prijetila mnogim državama, čak 128 država je podržalo Tursku inicijativu u UN-u.

Ova odluka je bila vjerovatno najveći poraz Amerike unutar UN-ovih institucija.

5. Operacija u Afrinu

Saradnja turskog NATO saveznika sa teroristima je uveliko izazvala bijes u Turskoj, Turska je tada bez da se obazire na bilo kakve prijetnje Amerike napravila jedan korak…

Prvi put je pokrenuta operacija protiv američkog saveznika PYD-a kojem je amerika dostavila hiljade tona naoružanja.

Ruski vojnici koji su se nalazili u Afrinu zajedno sa teroristima PYD-a nisu imali drugog izbora nego povući se pred turskom odlučnosti.

Turska je ovom operacijom spriječila da američka državica na sjeveru Sirije dobije izlaz na Mediteran.

6. Problem Katara

Amerika je većinski dio arapske geografije uspjela staviti potpuno pod kontrolu ali ne i Katar.

Iako većina arapskog naroda ne voli Ameriku, arapski kraljevi i vlastodršci su prave američke sluge.

Amerika je ovaj put bacila pogled ka Kataru koji za razliku od ostatka arapskih država nije punio američke džepove stotinama milijardi dolara.

Kataru kao najbogatijoj država na svijetu po glavi stanovnika uveden je embargo od strane bratske Saudijske Arabije i Emirata.

Katar nije imao sumnju da iza ovog izdajničkog bratskog napada stoji Amerika, Katar ili će se povinovati Americi ili će nestati.

Ono što je Rusija Americi napravila u Siriji, Turska čini identično u Kataru.

Povećava se kapacitet turske vojne baze u Kataru, dostavlja se vojna tehnika i vojska. Tim Turska šalje snažnu poruku okolnim arapskim državama i Americi.

Ujedno u Katar koji je pod embargom bratskih arapskih država, Turska dostavlja hiljade tona namirnica i osnovnih životnih potrepština.

Turska je stala iza Katara na međunarodnoj sceni na svaki mogući način, ekonomski, vojno i diplomatski.

Katar je bio spašen, Amerika je primila novi šamar.

7. Turske vojne baze u Iraku

Iračke turske vojne baze nalaze se na sjeveru Iraka, u posljednje vrijeme posebno su postale trn u američkom oku.

Ove vojne baze daju veliku prednost Turskoj u borbi protiv terorista PKK, Amerika je dugo vremena vršila pritisak na Irak da zatvori ove baze ali nije u tome uspjela.

Nedavno je se u jednoj od ovih baza dogodila velika provokacija za Tursku, jedna od baza je napadnuta od strane civila i terorista PKK.

Turska koja je znala pozadinu ovog napada nije nasjela na provokacije, prepuštajući jedan dio baze civilima izbjegnut je pokušaj medijskog linča turske vojske širom svijeta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO