Bačevac: Tutinu vratiti sud, u Novom Pazaru zaposliti tužioce

”Od famozne reforme 2010. godine, počinju svi problemi pravosuđa u Sandžaku. Tada su ukinuti osnovni sudovi u Sjenici i Tutinu kao i pripadajuća tužilaštva u tim opštinama.Ova nakaradna reforma je iskorišćena da se značajno smanji broj sudija i tužilaca dok je broj predmeta konstantno rastao, iz godine u godinu” kazao je  narodni poslanik SDP-a dr Muamaer Bačevac. On je istovremeno ukazao i na problem nedostatka tužilaca u Osnovnom tužilaštvu u Novom Pazaru a od ministarke pravde Maje Popović zatražio je da inicira vraćanje, odnosno  ponovno uspostavljanje Osnovnog suda u Tutinu.

Bačevac objašnjava da je taj problem delimično rešen 2014. godine kada je osnovan Osnovni sud u Sjenici, sa ukupno pet sudija. Tada je, objašnjava, drastično oštećena opštinaTutin s obzirom da ima skoro duplo više predmeta od opštine Sjenica.

”Svi kriterijumi za postojanje suda u Tutinu postoje. Nije pravedno da ova opština koja je jedna od najvećih po površini u našoj zemlji, sa  31. 155 stanovnika po popisu iz 2011. godine i koja je u isto vreme opština na državnoj granici, nema sud dok Petrovac na Mlavi, koji ima manje stanovnika od jedne tutinske mesne zajednic, ima Osnovni sud” kazao je on.

Bačevac je dalje dodao da trenutno sudije iz Novog Pazara svakodnevno putuju za Tutin,kako bi obavljale sudijsku funkciju, što posebno izaziva brojne probleme u zimskim mesecima, ističući da je prošle zime dvoje sudija koje su išle u Tutin na posao doživelo saobraćajnu nezgodu.

”Sudska jedinica u Tutinu ima svoju sudsku zgradu u kojoj je do 2010.godine bio smešten sud i opštinsko tužilastvo, tako da ne bi bilo nikakvih finansijskih izdatataka, već bi se naprotiv oni smanjili, s obzirom da bi se ukinula izdavanja za svakodnevne troškove prevoza sudija i tužilaca. Sa druge strane izašlo bi se u susret građanima i smanjili troškovi njihovog putovanja,  jer trenutno oni moraju svakodnevno i za najprostije stvari da putuju do Novog Pazara iz najudaljenijih delova Pešterske visoravni.” kazao je narodni poslanik Bačevac koji je od ministarke pravde Maje Popović zatražio da inicira vraćanje, odnosno  ponovno uspostavljanje Osnovnog suda u Tutinu.

 ”U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru trenutno radi šest zamenika tužilaca, od kojih je jedan od zamenika imanovan za rukovodioca jer je u septembru dotadašnji šef tužilaštva otišao u starosnu penziju, tako da trenutno samo pet zamenika radi na predmetima.Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru ima preko 5.000 predmeta godišnje koje radi ukupno  šest tužilaca, dok Kraljevo ima isti broj predmeta, ali tamo imamo 11 tužilaca. Državno veće tužilaca je 2016.godine formiralo radon telo čiji je zadatak bio da se utvrdi realna potreba javnih tužilastava u Republici Srbiji. Članica tog radnog tela je između ostalog bila i tadašnja ministarka pravde. Prema toj analizi, imajući u vidu sve kriterijume koji na to utiču, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru umesto sadašnjih osam zamenika treba imati 14 kako bi se mesečna norma izjednačila sa standardima” objašnjava Bačevac.

On dodaje da je u ovdašnjem Višem javnom tužilaštvu  situacija bolja, s obzirom da je sistematizovano ukupno pet zamenika javnog tužioca, a da trenutno ima tri, te da je primarni problem u Osnovnom javnom tužilaštvu.

”Iznetim podacima zelim da ministarki pravde podvučem opravdanost vraćanja javnih tužilastva u Tutin i Sjenicu, što vidim kao optimalno i najfunkcionalnije rešenje. Rezervna opcija je da se insistira da Državno veće tužilaca raspiše konkurse za najmanje šest novih javno tužilačkih mesta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru. Time bi na pravi način osnažili kapacitete ove jako bitne državne institucije i izbeglo se da nam zbog smanjenih kapaciteta zastarevaju predmeti,  s obzirom da znamo da nam je u prethodnih par godina u oko 300 predmeta nastupila zastarelost” kazao je Bačevac.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO