Bakir Izetbegović: Osramoćen sam napadom na Vučića

Predsjedništvo BiH danas je održalo vanrednu sjednicu nakon napada na Aleksandra Vučića na dženazi u Potočarima.

Član predjesdništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović rekao je da je osramoćen time:

“Bošnjaci su narod u čijoj su tradiciji gostoprimstvo i poštovanje prema gostima. I ja sam Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru prije nekoliko dana rekao da će biti siguran u Srebrenici. Mislim da su sigurnosne službe napravile grešku. Gospodin Vučić je, siguran sam, došao sa dobrim namjerama i ovo nije bio način”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, u svojoj izjavi na vanrednoj konferenciji za novinare nakon napada, Vučić je, između ostalog rekao kako je zahvalan na izvinjenju koje mu je uputio Ćamil Duraković, ali je čekao da nazove Bakir Izetbegović, koji to nije uradio. Međutim, istakao je, kada Izetbegović dođe u Beograd, ovako nešto mu se neće smjeti dogoditi, naglasio je. Na pitanje novinarke da li to znači da Izetbegovića smatra odgovornim za napad, Vučić je rekao da ne smatra:

Aleksandar Vučić nakon incidenta: Napali su me navijači jednog fudbalskog kluba (FOTO+VIDEO)

U svom zvaničnom saopćenju, Predsjedništvo BiH ističe:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje i izražava duboko žaljenje zbog današnjeg napada na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, saopšteno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA)

„Predsjedništvo BiH zahvaljuje premijeru Vučiću za dolazak u Srebrenicu jer je to učinio u duhu pomirenja i sa namjerom da oda počast žrtvama. Predsjedništvo BiH zahtjeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima da hitno sprovedu detaljnu istragu sa ciljem identifikacije izvršilaca napada. Predsjedništvo BiH zahtjeva da se ispita i utvrdi odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija Bosne i Hercegovine za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti premijera Vučića“, istaknuto je iz Predsjedništva BiH iz kojeg su naglasili:

„Predsjedništvo BiH upućuje izvinjenje svim stranim delegacijama zbog doživljene neprijatnosti. Predsjedništvo BiH jedinstveno je u stajalištu da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unaprjeđenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije“.

Radiosarajevo.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO