Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.735.

U saopćenju Ministarstva zdravlja u Gazi objavljeni su podaci o izraelskim napadima na Pojas Gaze tokom proteklih 213 dana.

Navodi se da je izraelska vojska u posljednja 24 sata u napadima na različite dijelove Gaze izvršila pet masakara u kojima je ubijeno 52 Palestinaca, a 90 je povrijeđeno.

U saopćenju se navodi da je ukupan broj ubijenih Palestinaca dostigao 34.735, a broj povrijeđenih je porastao na 78.108.

Istaknuto je da pod ruševinama i pored puta još ima mrtvih, ali zbog opstrukcija izraelskih snaga, medicinski timovi i službenici civilne odbrane ne mogu doći do tijela.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Anadolu

The post Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO