BiH otvara konzulat u Novom Pazaru

Novi Pazar — Savetnik u ambasadi BiH Šerif Mujkanović posetio je Novi Pazar i najavio moguće otvaranje konzulata BiH u tom gradu, na inicijativu BNV.

Pored toga, predstavnici vlasti, Islamske zajednice u Srbiji i Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu preneli su diplomati da je Novom Pazaru neophodno marširanje investitora umesto performansa, aludirajući na nedavnu paradu “Pohod na Hadžet”.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović razgovarao je sa Mujkanovićem o aktuelnim dešavanjima u gradu, implementaciji bosanskoj jezika u školama i predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka.

“Ne želimo da se raznim perfomansima prava situacija ovde zamagljuje već želimo da vidimo marširanje investitora i da Novi Pazar ima zaposlenje za mlade ljude”, naglasio je Mahmutović.

Mešihat IZ u Srbiji saopštio je da je muftija Dudić u razgovoru sa diplomatom BiH naglasio “neophodnost otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru i rešavanje pitanja dvojnog državljanstva Bošnjaka koji žive u Sandžaku i Srbiji”.

O istim temama sa bosanskim diplomatom razgovorao je i predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžo, saopštio je BNV.

Džudžo je najavio da će “BNV preko ambasade BiH tražiti od Predsedništva BiH otvaranje konzulata u Novom Pazaru”, navodi se u saopštenju.

On je tu nameru obrazložio “potrebom ragulisanja dvojnih državljanstava, nostrifikacije diploma, saradnjom u oblasti kulture, sporta i drugim oblastima koje su regulisane evropskim principima prekogranične saradnje”.

Razgovaralo se i o aktuelnim pitanjima ostvarivanja prava na obrazovanje Bošnjaka u Sandžaku i o predstojećim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

“Sagovornici su se složili da je potrebno da Bošnjaci budu na jedinstvenoj listi, kako bi efektnije ostvarivali prava koja im se garantuju zakonom”, dodaje se u saopštenju.

Mujkanović je rekao da je poseta deo aktivnosti “poseta regija Srbije kako bi se na licu mesta upoznao sa političkom, ekonomskom, kulturnom situacijom i manjinskim pravima”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO