Cerić – Za odlazak djece na strana ratišta odgovorni oni koji su sputavali vjersko obrazovanje

Sarajevo -Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić odgovorio je svom protivkandidatu Emiru Suljagiću na konstataciju da je “Cerić odgovoran što naša djeca ratuju u Siriji”.

“Za odlazak naših momaka, ne samo Bošnjaka, nego i onih koji idu u Ukrajinu, na strana ratišta odgovorni su oni koji su sputavali vjersko obrazovanje u školama, koje postoji u svim evropskim zemljama. Da smo našu djecu odgojili u duhu islama kod Bošnjaka, oni ne bi tražili učitelje van BiH, koji ih uče da odlaze na ratišta”, pojasnio je Cerić svoj stav.

Na upit da li je vehabijski pokret opasnost za Bošnjake, prvenstveno zbog toga što vehabije pozivaju na rat u Siriju, Cerić ističe da postoji problem u definisanju terminologije vehabija.

“Pravo rješenje je da vjerujemo u vladavinu prava i pozivamo organe za mir i sigurnost da preventivno djelu da ne dođe od ekstremnih slučajeva. Način na koji ljudi vjeruju predstavlja ljudsku slobodu, no ako ta sloboda ugrožava drugog, to se mora spriječiti”, rekao je Cerić.

Na konkretno pitanje kako naziva Bilala Bosnića, uhapšenog u akciji “Damask”, Cerić odgovara “ekstremni stav koji se ne uklapa u princip Kur'ana”.

“U Kur'anu se kaže da čovjek ne treba da ide ni lijevo ni desno, dakle u ekstreme, nego da ide pravo i da ne širi govor mržnje, koji vrijeđa ljude iste i drugih vjera. Zabrinut sam što kod Bošnjaka ovaj problem dobija druge konotacije, odnosno o Bošnjacima se širi imidž koji nam ne priliči”, dodaje Cerić.

Upitan da li se ovaj problem mogao spriječiti u periodu dok je on bio poglavar Islamske zajednice u BiH, Cerić odgovara da je učinio najprikladnije u datim okolnostima i da je sačuvao unutrašnji mir u muslimanskoj zajednici.

“Ponosan sam na ono što sam radio kao reis. Sačuvao sam muslimansku zajednicu od unutrašnjih sukoba. Nakon Dejtona, mi nismo imali niti jedan slučaj osvete, a zna se ko je žrtva u BiH”, poručio je Cerić, uz konstataciju da će o njegovom radu najbolje reći istorija.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO