Civilna odbrana u Gazi: Ispod ruševina kuća u Khan Younisu i iz bolnice Shifa izvučeno 409 tijela

Palestinska jedinica civilne odbrane u Pojasu Gaze saopćila je da je do sada ekshumirano i ispod ruševina izvučeno 409 tijela iz južnog grada Khan Younisa, bolnice Shifa i okoline u Gazi.

“Nakon povlačenja okupatorskih snaga Izraela, jedinica civilne odbrane nastavila je s ekshumacijom i izvlačenjem tijela iz bolnice Shifa i okoline i Khan Younisa, u saradnji s nadležnim državnim institucijama i međunarodnim organizacijama. Od povlačenja okupacionih snaga s oba kraja, do sada su pronađena tijela 409 osoba, a radovi se nastavljaju”, kazao je portparol Jedinice civilne odbrane Mahmud Basal. ​​

Pozvao je međunarodnu zajednicu i relevantne vlasti da obezbjede opremu i mašine za izvlačenje tijela ispod ruševina srušenih kuća u Gazi.

Naveo je da se ispod ruševina srušenih kuća u Gazi nalaze desetine tijela.

Izraelska vojska je u saopćenju od 7. aprila objavila da se povukla iz Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze.

U izraelskim i međunarodnim medijima pojavili su se izvještaji da je ovaj korak poduzet kao rezultat pritiska SAD-a da se potpiše sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.

Izraelska vojska je u ranim satima 18. marta upala u bolnicu Shifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze, gdje se sklonilo više od 7.000 bolesnih i raseljenih Palestinaca i opkolila kompleks u kojem su se sklonili Palestinci.

Vlada u Gazi objavila je da su izraelske snage ubile više od 400 Palestinaca u bolnici Shifa i njenoj okolini, zatvorile više od 900 i uništile 1.050 kuća.

Izraelska vojska je tvrdila da je ubila 200 Palestinaca i pritvorila više od 500 u raciji koja je trajala dvije sedmice.

Anadolu

The post Civilna odbrana u Gazi: Ispod ruševina kuća u Khan Younisu i iz bolnice Shifa izvučeno 409 tijela appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Civilna odbrana u Gazi: Ispod ruševina kuća u Khan Younisu i iz bolnice Shifa izvučeno 409 tijela appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO