Despotović: Nema potrebe da zimski raspust bude produžen

Zdravstvena slika dece školskog uzrasta u Novom Pazaru uobičajena je za ovo doba godine. Prema mišljenju načelnice Dečijeg dispanzera dr Vesne Despotović, nema potrebe da zimski raspust bude produžen. Respiratorne infekcije su prisutne, ali nije registrovan ni jedan slučaj velikog kašlja.

Za raliku od predhodnih godina kada je epidemiološka situacija uzrokovala izmene školskog kalendara, ove godine to ne mora biti slučaj, smatra načelnica Dečijeg dispanzera u Novom Pazaru dr Vesna Despotović.

”Mi smo veliki grad, među većim u Srbiji i mislim da nema razloga da raspust bude produžen na osnovu situacije u dispanzeru. Povećan je broj respiratornih infekcija ali ne u tolikoj meri da bi govorili o epidemiji. Mogu da kažem da je situacija što se tiče respiratornih infekcija uobičajena. Imamo virus gripa koji je tipičan za januar, februar, mart, što je malo pomereno, i virus korone koji se pretvorio u virus gripa. To je ono što trenutno cirkuliše”, kaže doktorka Despotović.

Ni jedan slučaj pertusisa odnosno velikog kašlja kod dece nije dijagnostikovan, ni klinički, niti mikrobiološki, jer sve kulture koje su rađene su negativne – objašnjava doktorka Despotović.

”Da smo imali tipičnu kliničku sliku velikog kašlja, koji je jako infektivna bakrterijska bolest, verovatno bismo imali dijagnostikovanih slučajeva. To je bolest koja ima tri stadijuma: kataralni od 8 do 10 dana kada dete slini, kašlje i ima subfebrilne tmperaturice. Prelazi u stadijum koji traje od 2 nedelje do 6 meseci, uz takav kašalj kad dete ostaje bez vazduha, kad pomodri… Onda nastaje stadijum rekonvalescencije koji može da traje i mesecima. Najverovatnije da je vakcina ublažila tu kliničku sliku. Pravu kliničku sliku velikog kašlja imali nismo, a da li je prošlo nešto kao obična respiratorna infekcija je pod znakom pitanja”, rekla je doktorka Despotović.

Vakcinalno, deca su dugo bila nezaštićena. Poslednje dve generacije prvaka međutim, primile su vakcinu tetraksim, koja prema rečima načelnice, ima manje neželjenih dejstava, ali i kraći imunitet.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO