Despotović osuđen na 3 godine zbog podsticanja na izvršenje terorističkih dela

BEOGRAD – Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je Igora Despotovića, na kaznu zatvora od tri godine zbog javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela.

U kaznu zatvora mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kao i vreme provedeno na meri zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora, saopšteno je iz tog suda.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je Aprlacioni sud ukinuo prvu kojom je Despotović takođe bio osuđen na tri godine.

Despotović je oglašen krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotogradija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje
krivičnog dela terorizam.

On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe “Al-Kaida”.

Despotović je u periodu od početka marta 2020. godine do 5. februara prošle godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike.

Zatim je postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – “Islamska država”, veličaju njeni pripadnici, poziva na “džihad“, propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih i, između ostalog, postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo.

Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor.

Optuženi Despotović je uhapšen 18. februara 2022. godine.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO