Divanefendić: Pozitivan izveštaj DRI potvrda dobrog poslovanja i transparentnosti

Prema zakonu o DRI, revidiranjem poslovanja obuhvaćeni su svi budžetski korisnici, sve jedinice lokalne samouprave. Grad Novi Pazar je u proteklom periodu bio predmet revizije poslovanja u različitim oblastima, a poslednji izveštaj odnosi se na revidiranje poslovanja u 2021. i 2022. godini. Predmet revizije su javne nabavke – postupak planiranja, sprovođenja i izvršenja, kao i rashodi za zaposlene u kalendarskoj 2022. godini.

Prema rečima načelnika GU, Džemila Divanefendića, poslednji izveštaj DRI u celini pokazuje napredak u odnosu na prethodne periode kada je revizija vršena.

„Više smo nego zadovoljni izveštajem, našim radom uopšte. Svi delimo to zadovoljstvo i to je logičan rezultat našeg rada i zalaganja u minulom periodu. Kada je reč o postupku javih nabavki, želim da istaknem da nije bilo rashoda koji su u suprotnosti sa propisima. Svi rashodi su realizovani isključivo nakon sprovođenja javnih nabavki i nije bilo nepravilnosti, od segmenta planiranja do realizacije. Postojale su neznatne tehničke primedbe i svi propusti su do izrade izveštaja otklonjeni“, rekao je Divanefendić, ističući da Grad i DRI, kao sve druge kontrolne organe i nosioce javnih ovlašćenja doživljava partnerski.

On je podsetio da je tokom dvogodišnjeg, izveštajem obuhvaćenog perioda (2021. i 2022. godina) sprovedeno gotovo 200 postupaka javnih nabavki, čija se vrednost meri miljardama dinara, a svaka je realizovana po zakonu.

„Sve je kod nas otvoreno, čisto i dostupno. U prilog navodima ide i sam izveštaj revizora, gde je apostrofirana naša transparentnost i podatak da je sve što je propisano, dostupno na zvaničnoj stranici grada Novog Pazara. Sagledan je podatak da smo najransparentnija lokalna samouprava u Srbiji, što je i naglašeno u samom izveštaju, te je našem radu data veća težina nego što smo sami svesni“, rekao je Divanefendić.

Osvrćući se na deo izveštaja koji se bavi rashodima za zaposlene, načelnik GU je istakao da je situacija gotovo identična kao i kod javnih nabavki.

„Masa zarada je u skladu sa zakonom, broj zaposlenih i angažovanih lica takođe. Socijalna davanja, rashodi za zaposlene, troškovi – sve je po propisu. Neki mediji su sve činjenice ostavili po strani i istakli navodnu nepravilnost od 2 miliona dinara kada je reč o rashodima za zaposlene. Reč je o skupštinskoj odluci kojom smo želeli da nadomestimo noćni rad članovima portirske službe, licima sa najnižim primanjima. Na ovaj smo način njihov rad materijalizovali i postpili onako kako je jedino trebalo. Nije novac dakle otišao funkcionerima, nego portirima GU “, kazao je Divanefendić, ističući da nema govora o nepravilnostima. Pozitivan izveštaj DRI je prema njegovim rečima rezultat kontinuiranog, iscrpnog rada svih organa loklane samouprave i svih stručnih službi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO