Dodik uputio pismo podrške Izraelu

Predsjednik bh. entiteta RS poručio da duboko i iskreno saosjeća sa prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael.

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo izraelskim vlastima, u kojem je izrazio „potpuno razumijevanje i podršku odlučnosti da na terorističke prijetnje i akcije protiv Izraela odgovore na adekvatan način, štiteći sigurnost svojih građana i njihovu imovinu“.

Dodik je istakao da sa posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u Pojasu Gaze, jer „duboko i iskreno saosjeća sa prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael“.

“Terorističke prijetnje i akcije militantnih islamističkih grupa su prijetnja cjelokupnoj svjetskoj zajednici, pa bi i ona morala stati u jedan front protiv takvih prijetnji”, istakao je Dodik u pismu.

Izrazio je uvjerenje da će se država Izrael oduprijeti takvim prijetnjama i da će se mir vratiti na cijelu teritoriju Izraela.

Više od stotinu palestinskih žrtava

“Primite izraze našeg dubokog poštovanja, podrške i saosjećanja sa Vašim narodom”,  naveo je Dodik.

Izrael je od ponedjeljka do danas na Gazu ispalio 2.061 raketu, od čega 1.402 iz zraka, 330 sa kopna i 329 sa mora, navode organizacije za ljudska prava. Palestinci su uzvratili sa ispaljenih gotovo 600 raketa.

U šest dana, odnosno od ponedjeljka do danas poginuo je 121 Palestinac. Prema medicinskim izvorima, najmanje 904 Palestinca su povrijeđena.

Na Zapadnoj obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Samo nekoliko dana kasnije, 2. jula, otet je palestinski mladić i istog dana živ zapaljen.

Nakon toga međusobni napadi su eskalirali, a izraelska vojska je 7. jula počela akciju protiv Palestinaca “Zaštitna linija”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO