Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena, a 69 je povrijeđeno, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja enklave.

„Izraelske okupacione snage počinile su četiri masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, ostavivši 32 mrtva i 69 povrijeđenih tokom protekla 24 sata“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gdje je prema palestinskim zdravstvenim vlastima od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 77.437 je povrijeđeno.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

The post Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO