Drastično smanjena kupovna moć građana

Metodologija obračuna inflacije, koja je prema tvrdnjama Narodne banke Srbije (NBS) usaglašena sa preporukama EU, ne održava stvarno stanje inflacije i kupovne moći građana Srbije, ocenili su danas Udruženi sindikati Srbije Sloga.

“Potpuno subjektivni osećaj gotovo svakog pojedinca u vezi inflacije je da, uprkos stabilnom kursu, sve manje može da kupi za svoju zaradu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zvanični način merenja inflacije u Srbiji Sloga vidi kao cilj pokušaja homogenizacije društva u stvaranju nadrealne slike osećaja opšteg zadovoljstva, što ne odgovara realnom stanju.

“Razumemo napore NBS da zbog lične potrebe održavanja stabilnog kursa i poslovnog ambijenta želi da prikaže privid niske inflacije, međutim, kupovna moć građana se ne može meriti u tabelama i nerazumljivim procentima, već sagledavanjem realnosti”, istakao je sindikat Sloga.

Ukoliko bi kao relevantne parametre, navodi Sloga, uzeli podatke o tome kolike su prosečne zarade i penzije u Srbiji, koliki je stvaran broj zaposlenih i to da jedna prosečna zarada ili penzija ne pokrivaju osnovnu potrošačku korpu, videlo bi se da je kupovna moć građana Srbije u poslednjih nekoliko godina drastično smanjena.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO