Đukanovićeva vlada dobila poverenje parlamenta

440

Crnogorski parlament je u sredu uveče s 42 glasa za i 20 protiv izglasao poverenje Vladi premijera Mila Đukanovića. Za opstanak Vlade bio je potreban 41 glas.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta nisu glasali, nego su vanrednu sednicu parlamenta pratili na ulici, gde su od kraja septembra tražili formiranje takozvane prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore.

Protiv poverenja Vladi izjasnila se i Socijaldemokratska partija Crne Gore, dosadašnji koalicioni partner Demokratske partije socijalista Mila Djukanović.

Presudno je na izglasavanje poverenja uticala opoziciona Pozitivna Crna Gora, a premijer Djukanović je prihvatio njen plan za rešavanje sadašnje situacije, pozivom opoziciji da udje u Vladu.

U obraćanju poslanicima pre glasanja, Đukanović je ponudio opoziciji “da uđe u Vladu”, radi pripreme novih parlamentarnih izbora.

Đukanović je rekao da je “spreman” da ponudi mesta u nekim ministarstvima, kao i jedno potpredsedničko mesto, što je praktično prihvatanje plana opozicione Pozitivne Crne Gore (PCG) za prevazilaženje sadašnje političke situacije u Crnoj Gori.

Đukanović je u svojoj završnoj reči kazao da Crna Gora nije ni u ekonomskoj, ni političkoj, ni bezbednosnoj krizi, a da je Vlada u dosadašnjem delu mandata ostvarila rezultate, na osnovu kojih treba da dobije poverenje.

O političkoj krizi, prema njegovom mišljenju, ne može biti reči, jer sve institucije funkcionišu, a politička kriza nije to što su poremećeni odnosi u vladajućoj koaliciji i što jedan deo opozicije protestuje na ulici.

Đukanović je rekao da je “u medijskim radionicama smišljena tvrdnja da se DPS ne može pobediti na izborima, već na ulici, protestima, pobunama”, i da je tu logiku, u neku ruku, prihvatila i SDP, dugogodišnji koalicioni partner DPS.

izvor: N1