EKSKLUZIVNO!SANDŽAČKI VIKILIKS – Izveštaji obavještajnih službi i diplomata o političkom delovanju Muamera Zukorlića

“Sandžakhaber” će od danas, kako smo juče i najavili, početi sa objavljivanjem ekskluzivnih izveštaja obaveštajnih službi iz okruženja i stranih diplomatskih misija, u kojima će do detalja biti analizirana politička aktivnost Muamera Zukorlića i njegov štetan uticaj na položaj Bošnjaka u Sandžaku, ali i celom region, u dužem vremenskom period.
Iako ekskluzivni materijal do koga smo došli sadrži i eksplicitne detalje iz Zukorlićevog privatnog i ljubavnog života i podatke o poslovnim aktivnostima, koje su uglavnom u dubokoj suprotnosti sa zakonom, “Sandžakhaber” će se u predstojećem serijalu fokusirati na njegovo političko delovanje. I to je više nego dovoljno dovoljno da čitaoci našeg portala zaključe ko je zapravo Muamer Zukorlić.

 

PRVI DEO

ZUKORLIĆ NIJE PRIMJERENA OSOBA ZA LIDERA BOŠNJAKA!

Izveštaj iz 2010. godine: Položaj Bošnjaka u Sandžaku

 

“Muftija Zukorlić najavljuje da će od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i reisa Cerića tražiti da se internacionalizira nepravedan položaj Bošnjaka u Sandžaku. Zukorlić nije primjerena osoba za političko liderstvo o strateškim pitanjima i interesima bošnjačkog naroda u Sandžaku. Poznat je po tome što kontrolira vehabijski pokret na području Sandžaka. Uživa podršku reisa Cerića. U braku je sa dvije žene. Treba pažljivo ocijeniti Zukorlićeve inicjiative, jer podrška njemu može izazvati posljedice produbljivanja krize u Sandžaku, te umanjiti političku korist od Izetbegovićevog utjecaja da se oblikuje nova, povoljna politička atmosfera u kojoj se mogu uspješnije rješavati nagomilani problemi u odnosima naroda i država na Balkanu.


Zato, u vezi najavljene Zukorlićeve inicijative, Izetbegović treba utjecati u dva pravca: (1) prema liderima Srbije da sagledaju stanje individualnih i kolektivnih prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji, posebno u regiji Sandžaka, te da se poduzmu mjere poboljšanja, u duhu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama; (2) liderima Bošnjaka i bošnjačkom narodu u Sandžaku i drugim krajevima Srbije, putem medija sugerirati da poštuju državu Srbiju, da se prema toj državi odnose patriotski, te da zvaničnici Bošnjaka, u kontaktima sa zvaničnicima Srbije pokrenu mjere radi unapređenja položaja Bošnjaka u Sandžaku. Muftija Zukorlić svojim ponašanjem u pogledu podrške vehabijskom pokretu, daje povoda da velikosrpska politika bude upornija u blokiranju nužnih reformi u BiH. Treba imati cjelovitu analizu društvenog i političkog položaja Bošnjaka u Sandžaku i šire u Srbiji. Zatim, treba utvrditi šta se od problema navedenih u toj analizi treba rješavati utjecajem Bošnjaka unutar legalnih društvenih i političkih institucija u Srbiji, na lokalnom i državnom nivou. Eventualno eskalirana sandžačka kriza, u uslovima dok se rješavaju unutarnja pitanja odnosa između Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, otežala bi nužne reforme u BiH. Pitanje je da li su Bošnjaci u entitetu RS u boljoj političkoj poziciji od Bošnjaka u Sandžaku. Dok se rješavaju pitanja ustavnih reformi u BiH, Bošnjaci Sandžaka treba da djeluju koristeći demokratske mehanizme unutar srbijanskog sistema. Pogodna okolnost u tom pogledu je težnja Srbije da ispuni uslove za napredak na putu za članstvo u EU.


Ponašanje muftije Zukorlića može biti provokacija za bošnjačke lidere, od strane srpskih lidera koji povezuju rješavanje statusa Kosova, sa rješavanjem statusa RS-a, osamostaljenjem tog entiteta i konačnom podjelom BiH. Ako bi neko od relevantnih bošnjačkih lidera – Tihić, Izetbegović i Lagumdžija izjavio da rješavanje statusa Sandžaka treba povezivati sa rješavanjem statusa RS, onda bi takva izjava postala velikosrpsko oružje za još upornije insistiranje na povezivanju Kosova sa RS. U tom smislu muftija Zukorlić, možda čini nesvjesno to što čini, ali se postavlja pitanje: Šta ako to nije nesvjesno, već je planski usmjereno, od strane onih koji djelujući protiv BiH koriste Zukorlića kao svog saradnika? Inače, u tom smislu sumnju izaziva, model Zukorlićevog ponašanja koji se poklapa sa modelom ponašanja nekih već identificiranih velikosrpskih saradnika među Bošnjacima. I kad god se pojave na javnoj sceni, oni neizostavno govore o obavještajnim službama i njihovim saradnicima među Bošnjacima, bez ikakvih argumenata napadajući druge ljude da su KOS-ovci, UDB-aši i slično. Korištenjem tog mnodela ponašanja ima se za cilj (1) postići da javnost ne posumnja u njih da su saradnici neprijateljskih obavještajnih službi – ono što oni stvarno rade i (2) da za račun velikosrpske politike oklevetaju značajne, čestite bošnjačke kadrove od čijih rezultata u radu zavisi uspješna perspektiva države BiH. I Zukorlić ima isto takvo ponašanje. Tragedija je u tome, što on, dok tako djeluje zloupotrebljava simbole Islamske zajednice, pa se u TV emisijama pojavljuje sa ahmedijom i tespihom u rukama. Pri tome treba imati u vidu da Zukorlić ima podršku reisa Cerića.

 

SUTRA: UJEDINJENO DJELOVANJE REISA CERIĆA I MUFTIJE ZUKORLIĆA

 

 

 

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO