Gašić na “dvogodišnjoj pauzi”?

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je da Bratislav Gašić više neće biti ministar odbrane, ali su i on i sam ministar najavili Gašićev povratak u javni život. Vučić je rekao da je Gašić njegov odani prijatelj, koji je dobro radio svoj posao, kao i da se nada da će se on ponovo baviti javnim poslom za “godinu ili dve”.

Ipak, pre toga je Gašić postao prvi smenjeni ministar od dolaska SNS na vlast, ali ne i prva ličnost koja je ostala bez ministarske funkcije, jer su u dva saziva Vlade Srbije vršene rekonstrukcije.

Doduše, ostanak bez fotelje u kabinetu premijera za većinu nije značio i ostanak bez nekakve funkcije.

Ono što Gašića odvaja (bar od većine) kolega jeste to što posle odlaska sa ministarskog mesta on može da se vrati veoma uspešnom privatnom biznisu – kada nije vodio računa o ugledu, prostački uvredivši novinarku B92, bar o budućnosti ne mora da brine.

Prema sopstvenim rečima, privatnim preduzetništvom se bavi od 1989. godine, vlasnik je preduzeća “Saco“ u čijem sastavu funkcioniše televizija “Plus“, kao i firma “Santos“ koja se bavi “proizvodnjom čaja, nat proizvoda i kafe”.

U pojedinim izveštajima navodi se da je vlasnik dve velike benzinske pumpe, a u nedavno objavljenom istraživanju Saveta za borbu protiv korupcije stoji da je njegov sin Vladan vlasnik televizije “Zona“ iz Niša, a preko firme “Zona plus“ vlasnik je i jedne sportske televizije iz Kruševca.

Takođe, navedeno je i da se njegova TV “Plus“ jednim delom finansira iz budžeta Kruševca, čiji je gradonačelnik Gašić bio od jula 2012. do aprila 2014. godine. O tome kako ga pamte komšije svedoči i pesma koju mu je posvetio učitelj veronauke, navevši da je “Gašić spasio brod koji sigurno tone i da je sada on kruševački Don Korleone“.

Osim toga što će biti upamćen kao prvi ministar za koga je premijer rekao da to “više ne može da bude“, Bratislav Gašić je bio prvi srpski ministar odbrane koji je učestvovao na samitu NATO, ali i verovatno jedini ministar odbrane koji nije znao šta vojska kojom indirektno rukovodi poseduje.

Zbog toga se došlo u situaciju da se upućuju molbe predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za akumulatore za vojne avione, dok su naši stajali zatureni u skladištu u Pančevu.

Tri scenarija za smenu

Za eventualni transfer iz fotelje u fotelju, prvo je potrebno da Gašić i zvanično bude smenjen sa funkcije.

Predsednik Vlade Srbije je u emotivnom govoru rekao da ne želi da ulazi u to kako će Gašić biti smenjen, a za tako nešto postoje tri opcije.

Mandat ministru, kako je predviđeno Zakonom o vladi, prestaje razrešenjem ili ostavkom, izglasavanjem nepoverenja ili sa svakim prestankom mandata vlade.

Prema Zakonu o vladi, predsednik Vlade Srbije je dužan da predloži Skupštini Srbije izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Novi ministar je izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Predlog za izglasavanje nepoverenja ministru podnosi parlamentu najmanje 60 narodnih poslanika, a predlog za razrešenje predsednik vlade.

Predlog za razrešenje ministra parlamentu podnosi predsednik vlade, a od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Skupštine Srbije ministar ne može obavljati svoja ovlašćenja, već njih preuzima clan Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Ministru je izglasano nepoverenje ili je razrešen većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Ministar može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku vlade, a koju on potom prosleđuje predsedniku Skupštine Srbije.

Narodna skupština u tom slučaju na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat.

Ministar koji je podneo ostavku dužan je da obavlja tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

Pri tom on ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

izvor: B92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO