Generalni sekretar UN-a pozvao međunarodnu zajednicu da se drži principa bez dvostrukih standarda, u Ukrajini i Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da se drži principa bez dvostrukih standarda, bilo u Ukrajini ili Gazi.

Antonio Guterres je obraćajući se novinarima uoči sjednice Evropskog vijeća u Briselu osudio “haotičnu“ situaciju u svijetu, “situaciju nekažnjivosti, u kojoj svaka zemlja ili naoružana grupa vjeruje da može raditi šta hoće jer nema odgovornosti“.

Naglasio je važnost pridržavanja “Povelje Ujedinjenih nacija, međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta zemalja i međunarodnog humanitarnog prava”.

Guterres je izrazio žaljenje zbog “broja civilnih žrtava u Gazi koji je bez presedana” tokom njegovog mandata kao generalnog sekretara, te podsjetio da je “osnovni princip međunarodnog humanitarnog prava zaštita civila”.

“Moramo se držati principa u Ukrajini, kao u Gazi bez dvostrukih standarda, a u isto vrijeme moramo podstaći svijet da progresivno krene u neki uređeni oblik multipolarnosti sa jakim multilateralnim institucijama”, naglasio je on.

Guterres vjeruje da je jedini način da se postigne multipolarni svijet kroz vodstvo „jake i ujedinjene Evropske unije (EU)“.

Generalni sekretar je, u tom kontekstu, pozdravio odličnu saradnju između UN-a i EU, pozivajući EU da „igra veoma aktivnu ulogu u odnosu na centralna pitanja, egzistencijalna pitanja koja prijete današnjem svetu“, kao što su klimatske promjene, umjetna inteligencija i nejednakost.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da će EU raditi na svojoj pozitivnoj ulozi u podršci svijetu zasnovanom na principima i pravilima.

“Saradnja između EU i UN-a je centralna“, rekao je Michel.

Tokom dvodnevnog samita, lideri EU će razgovarati o podršci Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku, pitanjima proširenja, migracijama i poljoprivredi, te će odlučiti o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom.

Anadolu

The post Generalni sekretar UN-a pozvao međunarodnu zajednicu da se drži principa bez dvostrukih standarda, u Ukrajini i Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO