Generalni sekretar UN-a: Srce mi je slomljeno jer mnogi muslimani u Gazi i Sudanu ne mogu proslaviti Bajram

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da mu je srce slomljeno znajući da mnogi muslimani u Gazi, Sudanu i drugim mjestima neće moći proslaviti Ramazanski bajram zbog sukoba i gladi.

„Svake godine izražavam svoje najbolje želje za Ramazanski bajram muslimanskoj zajednici širom svijeta“, naveo je Guterres u svojoj bajramskoj poruci na društvenoj mreži X.

On je dodao:

„Srce mi je slomljeno znajući da u Gazi, Sudanu i mnogim drugim mjestima, zbog sukoba i gladi, toliko muslimana neće moći proslaviti.“

Sudan je opustošen sukobima između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) od aprila prošle godine. Više od 13.000 ljudi je ubijeno, a više od osam miliona je raseljeno prema podacima UN, dok je polovini stanovništva, odnosno za 25 miliona ljudi, potrebna humanitarna pomoć.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.360 Palestinaca, a ranjene su 75.993 osobe.

Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da zaustavi genocidne radnje i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

The post Generalni sekretar UN-a: Srce mi je slomljeno jer mnogi muslimani u Gazi i Sudanu ne mogu proslaviti Bajram appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Generalni sekretar UN-a: Srce mi je slomljeno jer mnogi muslimani u Gazi i Sudanu ne mogu proslaviti Bajram appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO