Gerhard Šreder:Srbija u EU za četiri godine,ako se nastave reforme

Beograd – Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da se Srbija nalazi na dobrom putu po pitanju reformskog procesa, ali i da ima još puno posla pred sobom.

Ako se tako nastavi, realno je da Srbije do 2020. postane članica EU.

“Došao sam u Srbiju da posetim prijatelja, koji je politički puno postigao za svoju državu, koji je koračao jasnim evropskim putem, ali i koji je jasno stavio do znanja da je Evropi potrebna Srbija, kao što je i Srbiji potrebna EU”, rekao je nemački političar novinarima, govoreći o svom domaćinu, premijeru Aleksandru Vučiću.

Šreder je izrazio nadu da će proevropski kurs koji je započeo premijer Vučić biti nastavljen, pošto je to važno za stabilnost na Balkanu i EU.

On je istakao da je sa Vučićem razgovarao o reformskim merama koje je Nemačka sprovela, i ukazao da se Srbija nalazi na dobrom putu po pitanju reformskog procesa, ali i da ima još puno posla pred sobom.

To je pravi put za Srbiju, za EU i Srbiju u EU“, poručio je nemački političar.

„Smatram da je realna želja srpske vlade da do 2020. zemlja postane članica EU, ali samo ako nastavi putem kojim je krenuo premijer Vučić“, podvukao je on.

Šreder je društvene reforme u Srbiji, kao i privatizaciju preduzeća ocenio veoma hrabrim merama, i izrazio nadu da će te reforme biti nastavljene.

Posebno je, kako je istakao, impresioniran energijom koju su prikazali mladi preduzetnici i dinamikom koja je prisutna među mladim, izvanredno obrazovnim ljudima u Srbiji, koji žele da se osamostale, ocenivši da to daje osnov za nadu da će Srbija imati značajnu ulogu u EU.

„Moj utisak je da se zemlja nalazi na dobrom putu, da ima podršku brojnih država iz Evrope, ali svakako i iz Nemačke, kancelarke Angele Merkel. U Evropi se poštuje uloga koju Srbija ima po stabilnost u regionu“ dodao je Šreder.

On je ponovio da je politika unutrašnjih reformi neophodna za Srbiju.

Ocenio je da se Beograd pozitivno promenio:

„Grad ima dinamiku gradnje, a moj savet je da to činite obrazrivo. Stare zgrade treba obnoviti, a ne prepustiti se ”orgijama” čelika, betona i stakla. Treba grad da bude po meri čoveka“, podvukao je on.

Bivši nemački kancelar je kazao da vidi začetke tog puta, što mu se dopada i dodao da je potrebna ogromna svota novca kako bi se obavljali poslovi koji predstoje.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO