GIK NP: U toku ponovno prebrojavanje glasova za neka izborna mjesta

Gradska izborna komisija u Novom Pazaru započela je s ponovnim prebrojavanjem glasova s nekih biračkih mjesta nakon izbora održanih 17. decembra. Ovaj postupak odgovara na zahtjeve opozicionih stranaka za provjeru službenih izbornih zapisnika i materijala s tih izbornih mjesta, izjavio je za RTV Novi Pazar ispred GIK-e, Rašo Milić.

“U toku je sjednica Gradske izborne komisije koja rješava zahtjeve četiri stranke. To su SPP, SDA, Građanski pokret Sandžaka i Marijana Tepić- Novi Pazar protiv nasilja. Od ta četiri zahtjeva, tri su zakonita i jednoglasno je odobreno pravo da se pregleda materijal. Jedan zahtjev nije bio zasnovan na zakonu, i to je Novi Pazar protiv nasilja. Oni nisu dobili to pravo,” rekao je Milić.

U toku je pregled po pet posto džakova, odnosno biračkih mjesta, što iznosi ukupno petnaest – tri puta po pet.

,,Svi oni imaju pravo na po pet biračkih mjesta, to je petnaest mjesta, petnaest džakova se trenutno pregleda, kompletan materijal od zapisnika do listića i svega toga.  Do kad će to biti, to je malo duži posao,, istakao  je.

Na pitanje o standardnim procedurama koje osiguravaju integritet izbornog procesa i zašto su se nakon što su stranke potpisale zapisnike pojavile tvrdnje o mogućim neregularnostima, Milić je odgovorio:

“Morat ćete i njih pitati. Ja mogu reći da od 99 biračkih mjesta, 99 zapisnika nije imalo ni jednu jedinu primjedbu na rad. Birački odbori su svojim potpisima potvrdili da je sve bilo ispravno na biračkim mjestima. Ti zapisnici s biračkih mjesta su došli u GIK i pregledala ih je komisija u kojoj nije bio ni jedan član iz takozvanih vladajućih stranaka, već sve predstavnici opozicije. Opozicija je primila izborni materijal nakon kontrole i potpisala prijem tog materijala. Nakon toga, materijal ide u statistiku, gdje se unose podaci na osnovu tih zapisnika. Što se mene tiče, procedura je ispoštovana potpuno kako treba.”

Na dodatno novinarsko pitanje o tome ko vrši nadzor nad ponovnim brojanjem i da li je ovaj postupak otvoren za medije, Milić je rekao: 

,,Svaka sjednica je otvorena za javnost. Javnost se mora najaviti da će prisustvovati tim sjednicama. Trenutno se radi brojanje, a komisija sastavljena od četiri člana broji glasove. U komisiji je i predstavnik onog ko je podnio zahtjev. Trenutno se broje glasovi po zahtjevu GPS, čiji predstavnik sjedi za stolom zajedno s tri ostala člana. To je procedura. Svi će prebrojati glasove, a zatim će se sastaviti zapisnik koji potvrđuje nalaze u tim džakovima. Što se tiče mog mišljenja, nemam ništa protiv da netko snimi i prati proces brojanja, jer su svi postupci GIK-a potpuno javni,” zaključio je Milić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO