Grad u Francuskoj nazvao ulicu po Arafatu

Ovo je prva ulica u Francuskoj koja će dobiti ime po Arafatu koji je umro u francuskoj bolnici.

Opštinsko vijeće grada Var-Matin na jugo-zapadu Francuske je glasalo za to da ulica u tom gradu dobije ime po Yasseru Arafatu, palestinskom vođi koji je umro 2004. godine, objavljeno je na internetskoj stranici grada.

Prijedlog je prihvaćen od većine vijećnika, iako su mu se neki usprotivili, zato što smatraju da bi ulica dobila ime po ´teroristi´.

“Ovdje se također nalazi ulica Yitzhaka Rabina,bivšeg premijera i ministra odbrane Izraela“, kazao je socijalista Marc Vuillemot i kazao da su Arafat i Rabin, kako on zna, nobelovci.

Vuillemot je rekao da je imena ulica izabralo vijeće sastavljeno od stanovnika dva grada, javlja Haaretz.

Razvojni projekat

Ovo je prva ulica u Francuskoj koja će dobiti ime po Arafatu koji je umro u francuskoj bolnici u novembru 2004. godine.

Postoji trg Yitzhaka Rabina i Yassera Arafata u Bobigny, predgrađu Pariza.

Razvojni projekat koji je trebao biti nazvan po Arafatu prije nekoliko godina je obustavljen, zato što se lokalna zajednica jevreja pobunila.

Francuski suci zaduženi za istragu o smrti Yassera Arafata u 2004. zaključili su krajem aprila sudsku istragu zbog ubistva, reklo je za AFP državno tužilaštvo u Nanterreu, blizu Pariza.

“Suci su završili istragu i predmet je 30. aprila predan državnom tužilaštvu” koje ima tri mjeseca za podnošenje optužnog prijedloga, dodaje tužilaštvo.

Stručnjaci su na zahtjev francuskog pravosuđa početkom godine, još jednom isključili pretpostavku o trovanju palestinskog historijskog vođe polonijem 210.

Arafat je umro u bolnici blizu Pariza 11. novembra 2004. godine.

Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO