Grčki parlament prihvatio mere štednje

Grčki parlament je nešto iza ponoći sa srede na četvrtak prihvatio zakone kojima se uvode drakonske mere štednje i prihvata zaljučivanje sporazuma s Evropskim stabilizacionim mehanizmom.

Uprkos dubokim podelama među poslanicima vladajuće Sirize, predlog zakona podržala je proevropska opoziciona partija Nova demokratija, ali i Sirizin koalicioni partner, desničarska partija Nezavisni Grci. Predloge je podržalo 228 poslanika, protiv je glasalo 64, dok se šest uzdržalo.

Među Sirizinim poslanicima koji su glasali protiv zakona nalazi se i bivši ministar finansija Janis Varufakis.

Za to vrijeme demonstranti su pred parlamentom molotovljevim koktelima gađali policiju koja je uzvratila suzavcem.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum najavio je da će ministri finansija evrozone održati u četvrtak ujutro telekonferenciju o ishodu glasanja u grčkom parlamentu. Cirpas je poslanicima poručio da ne veruje u mere, ali je svejedno pozvao poslanike da ih podupru.

Istakao je da ne beži od odgovornosti i da će nastaviti s političkim i društvenim reformama te s borbom protiv korupcije.

“Proteklih pet meseci žestoko smo se borili i ponosan sam na tu borbu. Bilo je grešaka za koje preuzimam odgovornost. Svaki grčki građanin razume razliku između onih koji se bore i onih koji se predaju”, istakao je u emotivnom govoru.

Dodao je da je spreman da primeni “iracionalne” predloge kako bi izbegao krah bankarskog sistema i katastrofu za Grčku.

Među istaknutim članovima Sirize koji su bili protiv mera je bivši ministar finansija Janis Varufakis, ministar energetike Pangiotis Lafazanis i zamenik ministra rada Dimitris Stratoulis.

Protiv je bila i predsednica parlamenta Zoe Konstantopulou, koja je izašla iz sale uoči glasanja, da bi se potom vratila i održala oštar govor u kojem je osudila “crni dan za demokratiju u Evropi”.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO