HEROJI KOJE SRBIJA I SANDŽAK ZABORAVITI NEĆE! Godinu dana od pogibije naših heroja koji su spasavali život bebe

13. marta prošle godine, tačno u 22.31, kontrolni toranj na aerodromu u Surčinu izgubio je kontakt sa vojnom letelicom “Mi-17” koja je prevozila teško bolesnu bebu staru pet dana iz Novog Pazara, koji su poleteli iz kasarne u Raški prema Beogradu.
.

  
Helikopter Vojske Srbije srušio se u okolini aerodroma “Nikola Tesla”, a u nesreći su poginuli major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.
Pilot letelice Omer Mehić bio je jedan od najboljih pilota Vojske Srbije koji je je tokom službe u različitim akcijama spasao više od 1.000 ljudi. Upravljao je helikopterom koji je prebacio Aleksandra Vučića do Feketića tokom poplava 2014. godine. Mehić je, kako su naveli u Vojsci Srbije, prošao je sve faze od instruktora letenja do vođe tima za spasavanje, a u maju 2008. godine preživeo je pad helikoptetra “gazela m-8”. 

Anesteziolog Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović bili su zaposleni u novopazarskom zdravstvenom centru.
– Dževad Ljajić je bio humanista, lekar i volonter Humanitarnog udruženjanja “Otvorena ruka.” Besplatno je lečio stanovništvo u seoskim područjima – rekao je posle nesreće naš izvor i dodao da Milenko uživao u svom poslu:

– Milenko je živeo u selu Lukare. Bio je cenjen i poštovan u društvu. Voleo je svoj posao i uvek je pomagao drugima.

Nebojša Drajić iz Bajine Bašte bio je tehničar zastavnik, uvek pozitivan i nasmejan i jedan od omiljenih u društvu u svojoj jedinici. 
Ivan Miladinović je kao i Nebojša bio tehničar zastavnik. Bio je takođe aktivan u spasavanju tokom majskih poplava 2014., pogotovo u Obrenovcu. Voleo je ekstremne sportove kao što su skijanje i skakanje padobranom.

Kapetan Milovan Đukarić, imao je 33 godine i bio pilot četvrte kategorije stručne borbene osposobljenosti. Bio je jedan od najperspektivnijih pilota, predviđali su mu najveća dostignuća u pilotiranju i obuci u vazduhu. 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je 8. aprila doneo Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja, koji su tragično nastradali u helikopterskoj nesreći 13. marta 2015. godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO