Hitna služba: Više od 150 intervencija dnevno

NOVI PAZAR – Usled nagle promene vremena, i virusa koji su trenutno aktuelni, poslednjih dana Hitna služba u Novom Pazaru ima više posla nego inače. Dnevno se obavi preko 150 intervencija, a najveća je gužva u toku treće smene, gde se uglavnom javljaju hronični bolesnici usled pogoršanja bolesti.

Novopazarska Hitna služba tokom proteklih dana obavljala je u proseku 200 pregleda dnevno i oko 30 terenskih intervencija. Kada se uzme trenutna virusološka situacija, kako je rekao doktor Jasmin Ćosović, najviše su se javljali pacijenti sa respiratornim tegobama.

“Što se tiče Hitne službe u zadnja 24 sata imali smo povećan obim posla. Od prilike 200 pacijenata se javilo za pomoć Hitnoj službi, od toga je bilo 30 intervencija na terenu, 20 povreda i 150 pacijenata koji su zatražili lekarsku pomoć. U našim ambulantama povećan je obim posla.

Pre svega tome je doprinela jedna nestabilna virusološka situacija kako kod nas tako i u državi. Najviše ima pacijenata sa respiratornim tegobama, praćene nekim suvim kašljem, izražene glavobolje.

U zadnje vreme su prisutne neke virusne tegobe koje se karakterišu gastrointeritisima, čestim dijarejama i čestim povraćanjima. Takođe mi imamo i stalne pacijente koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja, hipertoničare i pacijente koji se leče od nekih respiratornih tegoba”, kazao je dr Ćosović.

Prema rečima dr Ćosovića u prethodna 24 sata nije bilo pacijenata sa smrtnim ishodom. Kako je rekao, najveći broj pacijenata javlja se u period od 20:30 do ponoći.

“Pacijenti se uglavnom zbrinjavaju kod nas u Hitnoj službi. Sve što mi ne možemo pružiti od usluga upućujemo pacijente na sekundarni nivo Opšte bolnice. Ovim putem bih apelovao na pacijente da povedu računa o svom zdravlju. Da hronični pacijenti redovno koriste svoju terapiju, da se dovoljno hidriraju, provetravaju prostorije, jer nam sad lepo vreme to i dozvoljava”, dodao je Ćosović.

Iz novopazarske Hitne službe apeluju na građane da se usled gripa, prehlade i stomačnih virusa javljaju izabranim lekarima, kako bi se lekari mogli posvetiti pacijentima sa kardiovaskularnim i respiratornim tegobama.

Alma Ademović rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO