Islamski učenjaci pozivaju na davanje milostinje u ramazanu za podršku Gazi

Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala je muslimane da u ramazanskim noćima upućuju posebne molitve za zaustavljanje izraelske okupatorske agresije i za snagu otpora u Pojasu Gaze.

IUMS je pozvao zajednicu muslimana i sve slobodne ljude svijeta da ulože sve materijalne i moralne napore kako bi se zaustavila agresija (AFP)

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) pozvala je na udjeljivanje milostinje (sadake) u mjesecu ramazanu, kako bi se osigurala hrana i lijekovi za žene i djecu u Pojasu Gaze, koji je mjesecima izložen razarajućem izraelskom ratu.

U završnoj izjavi sastanka Vijeća povjerenika, koji je održan u Istanbulu, IUMS je pozvao muslimane da u ramazanskim noćima upućuju posebne molitve za zaustavljanje izraelske okupatorske agresije i za snagu otpora u Pojasu Gaze.

Vijeće je u svom saopćenju ponovo stavilo akcenat na izjave, fetve, praktične prijedloge i ranije stavove koji su izneseni po pitanju podrške ugroženoj djeci, ženama i muškarcima u Gazi. Vijeće je, također, najoštrije osudilo, kako je to opisalo, “zločin našeg vremena i genocidni rat” koji okupaciona vojska vrši nad bespomoćnim civilima.

Ulaganje napora kako bi se zaustavila agresija

IUMS je pozvao vlade i narode koji dočekuju mjesec ramazan da “ispune ono što im je Uzvišeni Bog propisao u pogledu podrške potlačenim te da udruže napore među državama, narodima i institucijama kako bi se suprotstavili ovoj brutalnoj agresiji i zločinima koje su počinili okupaciona vojska i njeni saveznici u Gazi”.

IUMS je pozvao islamski ummet (zajednicu muslimana) i sve slobodne ljude svijeta da ulože sve materijalne i moralne napore kako bi se zaustavila agresija, te da se otvore prijelazi radi dostavljanja hrane, vode i lijekova civilima u Gazi.

Od 7. oktobra prošle godine, Izrael vodi razorni rat u Pojasu Gaze koji je ostavio za sobom desetke hiljada žrtava, uglavnom žena i djece. Rat je doveo i do ogromnog uništavanja infrastrukture i humanitarne katastrofe, zbog čega je Izrael izveden pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

 

IZVOR: AL JAZEERA

The post Islamski učenjaci pozivaju na davanje milostinje u ramazanu za podršku Gazi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO