IZBORI U CG: Do 13 sati izašlo 32,8 odsto građana

Crna Gora danas bira novog šefa države. Građani će moći da glasaju na 1.214 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati.

13.05

Izlaznost do 13 časova, prema podacima CeMI-ja je 32,8 odsto. Odziv građana u Podgorici je 34,2 odsto, na jugu 26,7 odsto, u centarnom regionu 38,4 odstu, te na sjeveru 33,4 odsto.

12.46

CeMI je objavio podatke o izlaznosti do 11 sati po gradovima, najveći odziv građana (24,25 odsto) zabilježen je u Plužinama, najmanji u Kotoru (3,6 odsto).

 

Do 12 časova glasalo je 27.2 odsto ili oko 144.600 birača, objavio je CDT.

 

 

Prema podacima CDT-a, do 11 časova glasalo je 19.4 odsto ili oko 103.200 birača.

11.05

CeMI, pak, javlja da je do 11 sati glasalo 18,5 odsto građana. Podsjećaju da je na posljednjim parlamentarnim izborima, održanim u oktobru 2016. godine, do 11 časova na izbore je izašlo 20,7 odsto glasača.

Najveći je odziv u centralnom regionu, bez Podgorice, gdje je do 11 časova glasalo 22,1 odsto birača. Istovremeno, u Podgorici je na izbore izašlo 20,3 odsto građana, na primorju 15,4 odsto, a u sjevernoj regiji 17,2 odsto.

1o.1o

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS do devet časova glasalo je 179 zatvorenika.

9.55

U centralnom regionu, bez Podgorice, do devet sati je glasalo 7,6 odsto birača. Istovremeno, u Podgorici je na izbore izašlo 6,5 odsto građana, na primorju 5,1 odsto, a u sjevernoj regiji 6,1 odsto.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

 

Do devet časova glasalo je 6.4 odsto ili 34.270 građana, javlja CDT. Kako dodaju, na parlamentarnim izborima 2016. godine do devet časova glasalo je 6.5 odsto birača.

Informacije iz CeMI-ja malo se razlikuju. Prema njihovim podacima, na osnovu 83,2 odsto obrađenog uzorka, na predsjedničkim izborima do devet sati u Crnoj Gori, glasalo je 6,2 odsto birača.

9.00

Biračko mjesto broj 4 u Osnovnoj školi Rodojica Perović, koje je jedno od najbrojnijih u Podgorici, otvoreno je na vrijeme, a prvi glasač, Velizar Bukilić, je poručio da su procedure glasanja jasne i da, ukoliko se poštuju, ne može biti problema.

Bukilić je rekao da od 1990. godine redovno izlazi na izbore.

“Bio sam i član biračkih odbora do prije sedam, osam godina. Sada sam uvijek prvi glasač. Obavljam tu svoju dužnost”, kazao je Bukilić, prenosi PR Centar, ističući da je on glasao u 7.02 časova.

 

Najbrojnije biračko mjesto u Pljevljima br 12 poslovne prostorje DOO Lokalni putevi otvoreno je u sedam sati, a u prvih desetak minuta nakon otvaranja glasalo je pet birača. Prva je glasala šezdesetčetvorogodišnja Milenka Rondović, koja je na glasanje došla sa komšinicom Sanjom Anđelić. Nakon identifikacije u sedam sati i jedan minut, koja je uspjela u drugom pokušaju jer je u prvom došlo do greške u očitavanju, Rondović se potpisala, uzela glasački listić i kratko se zadržala iza paravana za glasanje zaokruživši svog favorita na izborima.

“Glasala sam za najboljeg i najbolji će pobijediti”, kazala je Rondović.

Prvi građanin Herceg Novog koji je to pravo ostvario već u prvim minutima po otvaranju glasačkog mjesta je Velimir Selaković. On je rekao da redovno sa suprugom dolazi na glasanje rano jer živi blizu.

“Od ovih izbora očekujem naravno samo da bude bolje i da sve protekne u redu, a ko za koga glasa – to je lična stvar”, rekao je Selaković.

8.30

Do osam časova je glasalo 3,3 odsto birača, odnosno 17.660 građana, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

8.15

<<<Posmatrači CeMI-ja i CDT-a prijavljuju nepravilnosti tokom izbornog dana<<<

7.10

U Crnoj Gori u sedam sati otvorena su biračka mjesta za izbor predsjednika države.

U trci za petogodišnji mandat šefa države je sedam kandidata. Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA. Kandidat stranke pravde i pomirenuja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, na četvrtom Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, a na petom Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije. Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Ðukanović.

Pravo glasa ima 532.399 građana. Najviše birača je u Podgorici 135.723, zatim u Nikšiću 58.441, u Bijelom Polju 40.361, Baru 38.456. Najmanje glasača je u Šavniku 1.741.

Današnji predsjednički izbori su sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori.

Predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, Milo Đukanović i Filip Vujanović u tri mandata.

Zakon o izboru predsjednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dvije sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova. Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Dešavanja tokom izbornog dana kao i rezultate izbora pratite uživo na CdM-u.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO