IZDAJNIK! U TURSKOJ UHAPŠEN GENERAL ADEM HUDUTI RODJEN NA KOSOVU! Izdao Erdogana a bio medju najvišim vojnim oficirima!

General Adem Huduti, za kog se vjeruje da je jedan od organizatora pučista, uhapšen je danas, javlja agencija Anadolija.

Huduti je najviši oficir koji je uhapšen do sada, a rođen je na Kosovu.U okviru istrage u vezi pokušaja državnog udara, donijeta je odluka o privođenju 3.200 osoba u Istanbulu, među kojima se nalaze vojnici, policajci, suci i tužioci. Do sada su uhvaćene 2.474 osobe, javlja Anadolija.

Istragu vodi Glavno republičko tužilaštvo u Istanbulu. Sudije, tužioci, vojnici, oficiri, admirali, generali, policajci terete se za “formiranje oružane terorističke organizacije”, “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji” kao i “poticanje na udar”.

Do sada je priveden 2.141 vojnik i 161 sudac i tužilac. Vojnici, njih 127 među kojima se nalaze pukovnici, majori, potpukovnici, kapetani, nakon što su procesuirani u Odjelu za borbu protiv terorizma u Istanbulu, predati su Palati pravde u Istanbulu.

Kazneni sud u Istanbulu je donio odluku o zadržavanju u pritvoru 127 vojnika zbog “formiranja oružane terorističke organizacije” i “članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji”. Ostale privedene osobe nakon što budu procesuirane biće poslate nadležnim pravosudnim institucijama.

U neuspjelom pokušaju vojnog puča u petak, ubijeno je 232 ljudi.

U Turskoj su tenzije i dalje visoke, iako turska vlada navodi da je situacija u potpunosti pod kontrolom.

Turske snage bezbjednosti sprovele su danas racije u vojsci nastavljujući najavljeno “veliko čišćenje” poslije neuspjelog puča što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice.

Vanredno stanje je proglašeno u Istanbulu, a turske vlasti su na ulice poslale više od 1.800 pripadnika specijalnih snaga, javlja državna agencija Anadolija

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO