Izrael gađao predgrađe Damaska

654

Izrael je raketirao vojne punktove u Siriji, kraj glavnog grada Damaska, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Precizirano je da se napad dogodio na putu koji vodi do provincije Dara, ali se ne pominje obim štete.

“Lokacija je ciljana sa tri rakete, koje su pričinile materijalnu štetu”, navedeno je u izveštaju opservatorije.

Takođe je rečeno da se “ne zna da li su članovi Hezbolaha bili unutar lokacije ili ne”.

Pro Asadov vojni izvor je porekao taj izveštaj, tvrdeći da nije bilo izraelskih vojnih udara unutar Sirije u sredu, ali zvaničnog odgovora još nema.

Televizijska stanica libanskog Hezbolaha A-Manar je takođe porekla izveštaj.

Izrael je ranije bio optužen da je raketirao mete u Siriji, koje pripadaju sirijskoj vojsci i Hezbolahu, savezniku Asada.

Ako su izveštaji tačni, onda bi to bio drugi udar Izraela otkako je Rusija pokrenula vazdušnu kampanju u toj zemlji u kojoj besni građanski rat, navodi izraelski list Haarec, koji se zapravo poziva na izveštaj Rojtersa.

Prvi put se to desilo u oktobru, kada su izraelske vazduhoplovne snage navodno napale postrojenja koja pripadaju sirijskom režimu i snagama Hezbolaha u planinama Al- Kalamun kraj libanske granice. Mesec dana kasnije jedan oficir izraelskih vazduhoplovnih snaga je rekao da Izraelu nije potrebna ničija dozvola, pa ni Rusije, o tome gde i kada da operiše u regionu.

“Nije nam potrebna ničija dozvola i mi nastojimo da uradimo svoj posao”, rekao je oficir, podsećaju izraelski mediji.

U januaru je Dejli bist objavio da Rusija obezbeđuje velike isporuke oružja Hezbolahu, protiv koga je izraelska vojska ratovala više od mesec dana u leto 2006. godine.

Međutim, početkom ovog meseca je Haarec objavio da je izraelski ambasador u Moskvi rekao parlamentarnom komitetu za spoljne poslove i odbranu da je Rusija uverila Izrael da nije transferisala i da neće transferisati oružje Hezbolahu tokom vojnih operacija u Siriji.

Izraelska umešanost u sukob u Siriji, koji traje već pet godina, je misterija, ali su i Damask i Teheran tvrdili da su izraelske odbrambene snage izvodile napade u toj zemlji, podsećaju svetske agencije.

Decembra 2014. sirijska državna televizija je izvestila o izraelskim vazdušnim udarima kraj Damaska.

Ubrzo potom je Iranska revolucinarna garda je potvrdila da su jednog njenog generala ubili “helikopteri cionističkog režima”.

Napetost između Jerusalima i Damaska je eskalirala 2013. godine u vreme okršaja snaga dveju zemalja na Golanskoj visiji, koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Zvanično su Izrael i Sirija još uvek u ratu, s obzirom da mirovni sporazum ni posle gotovo pet decenija nije potpisan.

izvor: B92