Izraelska vojska već osam mjeseci izvodi napade na Gazu: Razaranje, glad i masakr

Iako je prošlo već osam mjeseci od početka izraelskih napada na Pojas Gaze, Izrael i dalje tjera ljude u palestinskoj enklavi da gladuju i namjerno gađa civilna naselja gdje najviše stradavaju djeca i žene.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze, gdje je od 7. oktobra bačeno desetine hiljada tona bombi, ubijeno je više od 36.600 Palestinaca, uključujući najmanje 15.328 djece i 10.171 žena, a više od 83.300 je ranjeno.

Izraelska vojska namjerno gađa i uništava mnoga civilna naselja poput objekata Ujedinjenih naroda (UN), škola, bolnica, džamija, crkava i drugih objekata u koje su se civili sklonili.

Izraelske snage također i dalje sprječavaju ulazak humanitarne pomoći zbog čega je 2,3 miliona Palestinaca izloženo gladovanju.

Izrael je više puta izazvao raseljavanje civila tokom neselektivnih intenzivnih napada i praktično nije ostavio nijedno sigurno mjesto u Gazi, a odnedavno izvodi i kopnene napade na grad Rafah, gdje se sklonilo 1,5 miliona Palestinaca.

Prema saopštenju Ureda za medije Vlade u Gazi 24. maja, izraelska vojska je u napadima na Gazu od 7. oktobra koristila 77 hiljada tona eksploziva, potpuno uništila 87 hiljada domova te oštetila ukupno 297 hiljada domova.

U napadima izraelske vojske uništeno je 189 javnih objekata, 108 škola i univerziteta, a 313 škola i univerziteta je djelimično oštećeno. Izraelske snage su potpuno uništile 604 džamije i djelimično 200 u Pojasu Gaze, te pogodile i uništile tri crkve.

U napadima na 160 zdravstvenih ustanova u Gazi, Izrael je stavio van funkcije 55 zdravstvenih centara i 33 bolnice te učinio neupotrebljivim 130 vozila hitne pomoći.

Također, tijela 520 Palestinaca ekshumirana su iz sedam masovnih grobnica pronađenih kod bolnica u koje su upali izraelski vojnici.

Izrael je uništio 206 historijskih i kulturnih dobara u Gazi, a direktna šteta uzrokovana izraelskim napadima u Pojasu Gaze iznosi oko 33 milijarde dolara (30,5 milijardi eura).

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na okupiranim palestinskim teritorijama objavio je da su od 7. oktobra dokumentirana 464 napada na zdravstvene službe u Gazi.

Više od dva miliona Palestinaca, koji već osam mjeseci pokušavaju preživjeti zračne, kopnene i morske napade Tel Aviva na Gazu, također pokušavaju održati život usred gladi, žeđi i epidemija.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetskog programa za hranu (WFP), procjenjuje se da će se više od milion ljudi, što je polovina stanovništva u Gazi, suočiti s glađu i smrću do sredine jula.

UN je također upozorio na rizik od epidemija i dehidracije u Gazi zbog ograničenog pristupa pitkoj vodi kao i ljetnih vrućina.

Prema Uredu za medije Vlade u Gazi, u Pojasu Gaze koji ima oko 2,3 miliona stanovnika raseljeno je čak dva miliona ljudi.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su pretvoreni u ruševine, dok se nastavlja blokada ulaska hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Izvor: Anadolu

The post Izraelska vojska već osam mjeseci izvodi napade na Gazu: Razaranje, glad i masakr appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Izraelska vojska već osam mjeseci izvodi napade na Gazu: Razaranje, glad i masakr appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO