Izraelske snage koristile suzavac kako bi spriječile muslimane da obave džuma-namaz u Al-Aksi

Izrael je ponovo uveo ograničenja Palestincima koji žele klanjati džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Izraelska policija bila je raspoređena u mnogim dijelovima grada kako bi spriječila Palestince da uđu u Al-Aksu.

Izraelske snage postavile su barijere na ulazima u Stari Grad istočnog Al-Qudsa i dozvolile samo starijim osobama da uđu u džamiju.

Izraelske snage su također postavile kontrolne punktove na vanjskim kapijama džamije Al-Aksa.

Veliki broj policije bio je stacioniran u naselju Wadi al-Jawz u blizini Starog Grada i blokirao je kretanje vjernika.

Izraelska policija upotrijebila je suzavac i tukla neke ljude koji su pokušali ući u džamiju Al-Aksa, a nakon što nisu uspjeli htjeli su klanjati na ulici.

Očevici su kazali da je izraelska policija pretukla i pritvorila Palestinca koji se molio u naselju Ras al-Amud u Al-Qudsu.

Harem i džamija Al-Aksa bili su djelimično prazni zbog ograničenja.
Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Do tenzija dolazi u jeku izraelskog nemilosrdnog bombardovanja Pojasa Gaze. Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aksa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Već 14 sedmica zaredom, od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, izraelska policija petkom uvodi stroga ograničenja koja sprečavaju desetine hiljada vjernika da dođu u džamiju Al-Aksa kako bi klanjali džuma-namaz.

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz klanjalo od 100.000 do 150.000 vjernika. Zbog izraelskih opstrukcija, džuma-namaz u Al-Aksi prethodnih sedmica klanja samo nekoliko hiljada vjernika.

Anadolu

The post Izraelske snage koristile suzavac kako bi spriječile muslimane da obave džuma-namaz u Al-Aksi appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO