Kazaz: Zukorlić je trećerazredni političar

Istaknuti bosanskohercegovački profesor Enver Kazaz kazao je da je dobra vest za Bošnjake u Sandžaku da je Muamer Zukorlić prestao biti muftija i postao, kako je kazao, trećerazredni političar.Kazaz je u fono izjavi za Radio televiziju Novi Pazar kazao da je Zukorlić konačno skinuo masku verske osobe i zaigrao otvorenih karata.

Kazaz je kazao da je u političkoj ”igri” već bio prisutan što kao ideolog a što kao politizirani verski funkcioner.

”Kontakt vere i politike u Zukorlićevom slučaju puno je žešći nego li je bio kontakt jedne od najpogubnijih javnih osoba na prostoru Bosne i Hercegovine kakva je bio bivši reis Mustafa Cerić”, kazao je Kazaz. On je dodao da su Zukorlić i Cerić ista vrsta verskih funkcionera te da gramzivo žele moć i Islam žele pretvoriti u novu bošnjačku konzervativnu ideologiju, odnosno kako dalje objašnjava, ideologiju koja je Bošnjake trebala vratiti u predmoderno doba i svesti na versku skupinu, gde bi u tom slučaju verske institucije bile neka vrsta sinteza svih mogućih institucija.

Koristio veru da prigrabi moć

”Zukorlić se u Sandžaku pojavljuje kao neka vrsta srednjovekovnog totalitarnog funkcionera verskog i on sadašnjim ulaskom u politiku, skidajući versku uniformu izlaže se riziku da bude doživljen kao neka vrsta trećerazrednog političkog igrača koji je koristio autoritet vere da bi prigrabio što veći stupanj moći i koji je preko takve moći izgubio racionalni kontakt sa stvarnošću” objašnjava Kazaz za RTV Novi Pazar.

Kazaz je izneo pretpostavku da će Zukorlić u politici ”igrati” krajnje desno, da će raspirivati nacionalističke fantazme koje je inače raspirivao, te da će sa tim političkim fantazmama ugrožavati stečena prava Bošnjaka u okviru Srbije i u okviru Crne Gore, te d aće tim pravima stečenim oduzeti moralni kredibilitet koji Bošnjaci kao nacionalna manjina u ove dve zemlej imaju.

Zukorlić više nema verski autoritet

”Ono što je važno istaći jeste da Zukorlić više neće moći da računa na autoritet verskog vođe i Zukorlić će u političkom polju izgledati kao neka vrtsa ”slona u porculanu” smatra Kaza i objašnjava da je drugačija pozicija verskog funkcionera od one u političkom takmičenju.

”Mislim da će u političkom polju proći onako kako je prošao Cerić u trci za bošnjačkog člana predsedništva u Bosni i Hercegovini sa minornim brojem glasova” kaže Kazaz.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO