Krenuli prvi brodovi: Počinje deportacija migranata u Tursku

    394

    Stupio je na snagu sporazum EU i Turske o vraćanju migranata, koji je zaključen pre deset dana. Prvi brod s nekoliko desetina migranata stigao je jutros s grčkog ostrva Lezbos u tursku luku Dikili.

    Tokom prepodneva s Lezbosa treba da krene drugi, veći turski brod s nekoliko stotina izbeglica.

    Dva druga turska broda čekaju da krenu sa grčkog ostrva Hios.

    “Turska i Grčka složile su se da 500 ljudi bude iz Grčke prebačeno u Tursku 4. aprila, ako u poslednjem trenutku ne dođe do nekih problema”, rekao je agenciji Frans pres izvor iz EU i dodao da su u pitanju izbeglice iz Sirije, Avganistana i Pakistana koje nisu podnele zahteve za azil.

    To je prva grupa migranata koja će biti vraćena u Tursku otkako je 20. marta stupio na snagu sporazum EU i Turske.

    Sa druge strane, Grčka je odbila da precizira broj izbeglica koji će biti poslat u Tursku u skladu sa sporazumom, ali su tamošnji mediji preneli da bi oko 750 izbeglica trebalo da bude vraćeno u Tursku od ponedeljka do srede.

    Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica Fronteks obezbediće čamce za transport migranata, rekao je isti izvor.

    Predviđeno je da najpre budu vraćeni migranti s grčkih ostrva Lezbos i Hios, jer se na tim lokacijama nalazi najveći broj ljudi, pristiglih uglavnom posle stupanja sporazuma na snagu.

    Sporazumom je predviđeno da Atina može pod određenim uslovima u Tursku da vrati sve migrante i tražioce azila koji su pristigli na teritoriju Grčke posle 20. marta.

    Grčki parlament usvojio je u petak uveče po hitnom postupku zakon koji reguliše način vraćanja izbeglica i povećanje broja centara za azil u Grčkoj.

    U Grčkoj ima više od 52.000 izbeglica blokiranih nakon zatvaranja balkanske izbegličke rute.

    Stigla prva grupa izbeglica u Hanover

    Prva grupa ​od 16 ​sirijskih izbeglica ​stigla je iz Turske u Nemačku u okviru sporazuma Evropske unije i Turske, saopštil​a​ ​je nemačka savezna služba ​za migracije.

    ​Izbeglice su stigle u Hanover avionom kompanije Turkiš erlanjs i odmah su prebačene u izbeglički centar u Fridlandu, 140 kilometara od nemačke luke.​Služba je navela da su to tri sirijske porodice, sa petoro dece.

    Danas stiže i druga grupa takođe od 16 izbeglica, dodala je je nemačka služba za migracije.

    izvor: N1