Ljajić: Gubimo milione zbog zatvaranja granica

Predsednik Socijaldemokratske partije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da o izborima ne odlučuje on, ali da je, ako se on pita, jasno da lokalni i pokrajinski izbori moraju da se održe u narednih nekoliko meseci, dok bi parlamentarne raspisao 2017. godine, kada dođe zakonski rok za predsedničke.

“Ako se ja pitam, jasno je da lokalni i pokrajinski izbori moraju da se održe u narednih nekoliko meseci, najakasnije početkom naredne godine. A onda bih 2017, kad po zakonu dođe vreme da moraju da se održe predsednički izbori, raspisao i parlamentarne”, rekao je Ljajić u intervjuu za “Kurir”.

“To bi mogli da budu i izbori za ustavotvornu skupštinu, jer do kraja 2017. godine imamo obavezu promene Ustava zbog procesa pridruživanja EU”, rekao je predsednik SDP, odgovarajući na pitanje da li je za izbore.

Na pitanje da li su tačni navodi mediji da je razgovarao sa predsednikom SDS Borisom Tadićem o zajedničkom nastupu na pokrajinskim i lokalnim izborima, Ljajić je rekao da nije. “Nismo razgovarali o tome. Sto puta sam rekao, a sad ponavljam da ćemo najpre razgovarati s našim sadašnjim koalicionim partnerima. Imamo načelni dogovor da idemo zajedno na izbore”, dodao je Ljajić.

Srbija trpi milionsku štetu zbog zatvaranja granica

Ljajić je rekao i da će Srbija trpeti milionsku štetu zbog zatvaranja granice sa susedima usled migrantske krize. “Šteta bi sigurno mogla da se meri milionima evra, jer su i Hrvatska i Mađarska važni spoljnotrgovinski partneri Srbije. Osim toga, i jedna i druga zemlja su tranzitne kada je reč o plasmanu robe iz Srbije na treća tržišta”.

To je, dodao je Ljajić, direktna šteta, dok će posredna sigurno biti veća, posebno ako se imaju u vidu poruke koje se šalju potencijalnim investitorima u regionu.

On je istakao da je ponosan na to što što je Srbija ovako reagovala na krizu. “Jedna smo od retkih zemalja koja se nije obrukala. Zvali su me ljudi iz arapskog sveta i rekli da su veoma pozitivno iznenađeni, jer su od početka migrantske krize imali drugačiju predstavu o Srbiji”.

Ako ne dobijemo adekvatnu cenu za Telekom, imamo druge opcije

Govoreći o privatizaciji “Telekoma”, ministar turizma, trgovine i telokomunikacija on je ponovio da ta kompanija “neće biti prodata po svaku cenu, i ne ispod one cene za koju mi pretpostavljamo da je adekvatna”.

“Telekom prodajemo zato što mislimo da je to najbolje za kompaniju. Ako ne dobijemo adekvatnu ponudu, već imamo druge opcije, čiji je cilj da se kompanija modernizuje, menadžment profesionalizuje, organizacija unapredi, a trošskovi optimizuju”, rekao je Ljajić.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO