LJAJIĆ: Gulenove tvrdnje da je Erdogan iscenirao puč besmislica!

BEOGRAD – Turska je 17. svetska ekonomija, šesta evropska – može da izvozi stabilnost, ali i nestabilnost, posebno u sklopu migrantske krize. Za nas je važno da se Turska što pre stabilizuje, poručio je Ljajić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je u Novom danu televizije N1 da je za region najvažnije da se situacija u Turskoj što pre stabilizuje.

Ljajić je rekao da stanje u Turskoj trenutno jeste bolje u odnosu na pre dva, tri dana – kada je izvšen pokušaj državnog udara – ali da je ta zemlja pred velikim izazovom uspostavljanja pune stabilnosti i smanjenja velike polarizacije između sekularno-kemalističkog i konzervativnog bloka.
Ljajić je ocenio i da će Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan iskoristiti ovu priliku da sprovede kadrovsku čistku i uspostavi punu vlast. “Da li će se u tome preterati, kao što prvi potezi govore, ostaje da se vidi. Za Tursku i region je dobro da se ta zemlja što pre stabilizuje. Turska je 17. svetska ekonomija, šesta evropska – može da izvozi stabilnost, ali i nestabilnost, posebno u sklopu migrantske krize. Za nas je važno da se Turska što pre stabilizuje”, poručio je Ljajić.
On je rekao i da trenutno nema čvrstih dokaza da imam Fetulah Gulen, koji je u egzilu u SAD, stoji iza pokušaja puča u Turskoj, ali da većina građana i intelektualaca, čak i onih koji nisu skloni Erdoganu, upiru prstom prema Gulenu. “Čitam svakakve gluposti, pa čak i to da je Erdogan sam inscenirao puč. Gulen je to rekao, ali realno to jeste besmislica. Da neko sam inscenira puč sa 290 mrtvih ljudi, 6.000 uhapšenih, da rizikuje građanski rat!? Mislio sam da je trenutak kada je Erdogan pozvao ljude da izađu na ulice – trenutak građanskog rata. To su budalaštine da je neko sam inscenirao sve, ali Erdogan će iskoristiti ovo da napravi čistku”, ocenio je Ljajić.
On je dodao i da je povod puča to što je bila najavljena smena 50 oficira u turksoj vojsci, koji su time pokušači da spasu sebi živu glavu. To jeste povod, ali nije uzrok, kaže Ljajić i ukazuje da je uzrok pokušaja puča mnogo dublji. Podseća i da je ovo prvi od četiri vojnA udara posle Drugog svetskog rata u Turskoj koji nije uspeo, kao i prvi iza kojeg nije stala cela vojska.
Ljajić kaže i da su odnosi Turske sa EU i SAD veliki izazov, i da je za Ankaru jako dobro ako se proces posle pokušaja puča bude odvijao u okvirima vladavine prava i redovnih sudskih postupaka, gde će se utvrditi odgovornost svakog pojedinca.
Vlada Srbije je, dodaje Ljajić, na događaje u Turskoj reagovala profesionalno i odgovorno. “Naše nije da navijamo, već da se održi stabilnost”, poručio je Ljajić, podsećajući na jake ekonomske odnose Beograda i Ankare i, kako kaže, ozbiljne ekonomske namere turskih investitora da ulažu u Srbiju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO