Ljajić: Sve strane u regionu sada vide da je zajednički cilj vraćanje običnim, životnim temama i rešavanje konkretnih problema

Sve strane u regionu sada vide da je zajednički cilj vraćanje običnim, životnim temama i rešavanje konkretnih problema, kaže ministar Rasim Ljajić.

Ljajić smatra da se dugo pokušavalo sa rešavanjem “krupnih tema”, što je dovodilo do tenzija, a da je sada vreme za drugačiji pristup.
“U ovoj fazi i jedni i drugi vide potrebu za vraćanjem običnim temama i poboljšanju standarda građana u regionu. Stvaranjem tenzija, percepcije da je Balkan i dalje žarište uništavamo svaku perspektivu”, kaže Ljajić.
Ljajić je u “Kažiprstu” rekao da je poseta delegacije iz Sarajeva pokazatelj da smo se “posle svega u Srebrenici vratili sa puta na auto-put”. 
“To znači da smo krenuli da rešavamo praktične probleme. Verujem da je ovo veliki korak, jer može da bude u perspektivi pravi model za rešavanje problema u regionu”, rekao je Ljajić. 
Na pitanje da li je moguće preskočiti ono što se dešavalo devedestih godina, Ljajić rekao da je stvaranje dobrog ambijenta preduslov za rešavanje i krupnih, političkih pitanja. 
“Stvaranje ambijenta u kome će trgovina i biznis normalno razvijati, upravo je preduslov da možemo da govorimo i o boljoj atmosferi za rešavanje političkih stvari i drugačijem gledanju na prošlost. Redosled koraka bi trebalo da bude – prvo rešavanje konkretnih životnih problema, ali svakako ne možemo da zabijamo glavu u pesak i zanemarimo probleme iz prošlosti”, rekao je Ljajić. 
Ljajić je rekao da su razgovori sa predstavnicima BiH potvrdili da dve zemlje mogu da prodube ekonomsku saradnju. 
Kako je naveo, plan Srbije je da bosanskoj strani predloži saradnja u četiri oblasti – oko korišćenja potencijala reke Drine, uvođenje “zajedničkih” vaučera za pospešivanje domaćeg turizma, privlačenje turista iz trećih zemalja, ali i razmenu studenata. 
“Mi smo realni ljudi, nije to samo na temelju naših želja, već moramo da sagledamo u kontekstu realnosti. Ideja razmene đaka je i politički i na drugi način osetljiva, ali nije nemoguća. To se možda neće brzo dogoditi, ali ćemo kroz politiku malih koraka graditi poverenje”, rekao je Ljajić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO