Mediji: Slovenija grešila u slučaju Haradinaj

Ljubljana — Slovenija je napravila neke “nepotrebne lične greške” s hapšenjem bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i oduzimanjem pasoša, ocenjuje slovenački Dnevnik.
Greške su napravljene bez obzira na to da li je međunarodna poternica protiv Haradinaja važeća ili ne.

“Kada Priština histerično reaguje na hapšenje, Slovenija na neki način dovodi u pitanje ceo postupak na njenoj granici i svoj sud. Uhvaćena u nepotrebnoj politizaciji pošto je premijer Miro Cerar obećao da će ubrzati sudski postupak i pošto je ministar inostranih poslova Karl Erjavec rekao da Haradinaj neće biti izručen Srbiji, čak ukoliko to sud traži”, piše list, prenela je slovenačka novinska agencija STA.

Dnevnik navodi da je bila “hrabra izjava s obzirom da nije jasno koje optužbe Srbija ima protiv Haradinaja”.

Međutim, stvari se kreću u potpuno drugom pravcu kada se Švajcarska našla u sličnoj situaciji pre desetak dana kada je uhapsila bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Nasera Orlića.

Zvaničnici Sarajevo nisu kritikovali švajcarske vlasti, već su svoju vladu (BiH) što nije došlo do brisanja međunarodnog naloga za njegovo hapšenje posle oslobađajuće presude Haškog tribunala.

Od kada je Piština priznala da je proverila sa drugim zemljama da li bi Haradinaj mogao da ima problema na njihovim aerodromima, ali nije smatrala za neophodno da to učini sa Ljubljanom, Dnevnik ne nalazi razloga “zašto slovenački političari treba da se osećaju loše o incidentu”.

“Iako Haradinaj, verovatno, nije izazvao diplomatski incident namerno, on i dalje ‘nepravedno dovodi u pitanje prijateljstvo Slovenije sa Kosovom’ zbog čega Slovenija bi trebalo da ga tretira isto kao i sve ostale, baš kao i Švajcarska”, ocenjuje slovenčki list Dnevnik.

Čekajući u Ljubljani da dobije nazad svoj pasoš Haradinaj je optužio Sloveniju da igra prljavu igru sa Albancima jer poštuje poternicu države koja više ne postoji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO