Mešihat osudio ubijanje nedužnih civila u Gazi

Povodom užasavajućih i potresnih scena ubijanja, masakriranja, razaranja i protjerivanja cjelokupnog naroda koje se dešavaju u pojasu Gaze naočigled cjelokupne svjetske javnosti i organizacija koje svojom šutnjom i ne poduzimanjem adekvatne reakcije postaju saučesnici u odgovornosti, Mešihat Islamske zajednice izražava najoštriju osudu i traži od odgovornih hitnu reakciju u cilju zaustavljanja oružanog sukoba i stradanja nedužnih.

Ubistvo civila jevrejskog naroda, koje je prethodilo trenutnom vojnom masovnom neselektivnom razaranju pojasa Gaze i masakriranju njenog stanovništva, zločin je kojeg osuđuje svaki normalan čovjek. Jedan zločin, čiji su počinioci poznati, ne smije biti izgovor i opravdanje za masovno kažnjavanje i uništenje cijelog naroda i naselja, granatiranje bolnica, čiji su trenutni bilans potpuno porušena naselja, više od milion prognanih, desetine hiljada ubijenih i ranjenih, među kojima oko hiljadu djece, čije pravo na radost i bezbrižno djetinjstvo je uništeno, a život nasilno prekinut.

Mešihat Islamske zajednice poziva odgovorne svjetske centre moći i uticajne faktore da hitno zaustave spiralu nasilja, koja ukoliko ne bude koliko danas prekinuta prijeti da globalno ugrozi svjetski mir i poremeti odnose među pripadnicima različitih vjerskih i nacionalnih zajednica sa nesagledivim posljedicama.

Pravedan i trajan mir nema alternativu. Palestina je zemlja u kojoj ima dovoljno mjesta da u njoj u miru zajedno žive muslimani, kršćani i Jevreji. Grad Kuds sa Mesdžidul Aksaom i drugim svetinjama prva je kibla muslimana i sveto mjesta za pripadnike svih objavljenih religija, čija se svetost mora poštovati i zaštititi od divljačkog skrnavljenja.

Mešihat obavještava vjernike da će na području Islamske zajednice organizirati akciju pomoći postradalom narodu Gaze, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena.

Molimo Uzvišenog Allaha da se smiluje šehidima Gaze i podari snage i hrabrosti njihovim porodicama da dostojanstveno nastave život u miru, bez želje za osvetom.

Gospodaru naš, smiluj se narodu Gaze i Palestine i pomozi da se postigne trajni mir.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO